scrisori-de-dragoste_1Totul începe cu o simplă temă la engleză. Profesoara de limba engleză a lui Laurel le spune elevilor săi să scrie o scrisoare unei persoane care nu mai este în viață. Laurel alege să-i scrie lui Kurt Cobain fiindcă era cântărețul preferat al surorii sale, May. Și a murit tânăr, întocmai ca May. Curând, Laurel își face un obicei din a scrie scrisori unor oameni speciali care nu mai sunt – printre care Janis Joplin, Heath Ledger, Amelia Earhart sau Amy Winehouse. Fiecare capitol al cărții Scrisori de dragoste pentru cei plecați este o scrisoare către o altă persoană, ceea ce te poate duce cu gândul la volumul Zi după zi scris de David Levithan.

Scrisorile lui Lauren se transformă treptat în jurnalul emoționant al unei adolescente care încearcă să facă față vieții de liceu, despărțirii dureroase a părinților ei, primei iubiri și, cel mai apăsător, pierderii surorii sale mai mari – May.

c0709756db86b4e816c7e57c4de21711Chiar dacă Laurel a fost martor la moartea misterioasă a lui May, ea nu poate să spună ce s-a întâmplat. Singurul mod în care se poate exprima este un caiet de scrisori pe care ea le scrie unor celebrități decedate. “Dragă Kurt Cobain”; “Dragă Judy Garland”; “Dragă Amy Winehouse.” “Sunt anumite lucruri pe care nu le pot spune nimănui, cu excepţia celor care nu mai sunt printre noi. “, scrie Lauren.

Aceste confesiunii către personalități decedate este un proces care o ajută pe adolescentă să treacă peste durerea și furia pe care le simte. Fiecare membru al familiei lui Laurel face față diferit pierderii lui May: Tatăl ei se retrage în tăcere; mama ei se mută în California pentru a lucra la o fermă; iar Laurel se scrie aceste scrisori.

Fiind dominată de un amestec puternic de tristețe, vinovăție și mânie ca să le spună părinților ce s-a întâmplat în noaptea în care May a murit, Laurel își exprimă durerea prin scrisori adresate unui grup tot mai mare de genii care au murit. Sensibilă și profundă, Laurel povestește despre noile prietenii pe care le-a legat și despre prima ei dragoste, în timp ce luptă cu amintirile despre moartea lui May, cu îngrijorarea și furia cjanis-joplin-05ă ea a provocat această tragedie. În timp ce povestea avansează și scoate la lumină detalii despre dorința lui May de a muri și despre propria ei supraviețuire, Laurel începe să îi înțeleagă mai bine pe corespondenții ei decedați. În cele din urmă, ea îi vede în trei dimensiuni, ca pe niște oameni înzestrați zdrobiți de o tristețe teribilă.

Ava Dellaira fie a trecut prin pierderea unui frate sau a unei surori, fie s-a documentat extrem de bine pentru scrierea acestei cărți, deoarece temele abordate de ea sunt extrem de veridice: modul în care tinerii se simt pierduți fără îndumările fraților mai mari, sentimentul de a fi abandonat de către părinții îndoliați, și criza de identitate, care poate veni atunci când persoana la care s-au raportat pentru a-și defini personalitatea a dispărut.