ÎN 15 MINUTE PSIHOLOG, cea mai nouă carte de popularizare a psihologiei de la Ed. Trei, e o lectură plăcută și ușoară, care te va introduce în lumea fascinantă a psihicului uman, așa cum e văzut și descifrat de specialiști. Iată un fragment despre altruismul care pare să fie benefic pentru evoluția speciei.

15 minute psiholog plus noutati

Tindem să considerăm şobolanii ca fiind murdari, purtători de boli şi răi. Dar ei sunt (şi) inteligenţi şi altruişti. În 2011, un studiu întreprins în Chicago a descoperit că, oferindu-le alegerea fie să opereze o pârghie ca să elibereze un şobolan închis, fie să mănânce ciocolată, şobolanii au eliberat şobolanul închis. Apoi au împărţit ciocolata. Şobolanii ar fi putut să mănânce mai întâi ciocolata şi apoi să elibereze celălalt şobolan, dar au ales opţiunea cu împărţitul.

E altruismul benefic pentru tine?

Maimuţele petrec mult timp puricându-se una pe alta. Acest act de aparentă bunătate are evidente beneficii pentru comunitate. Ajută la dezvoltarea legăturilor între indivizi, făcând comunitatea mai puternică. Reduce populaţia paraziţilor, făcând comunitatea mai sănătoasă spre benefi ciulfi ecărui individ. Însă e mai mult la mijloc.

Unii oameni de ştiinţă au sugerat că altruismul la animale (şi oameni) poate face un individ să pară atrăgător pentru un potenţial partener. Nu doar că au bunătate, dar au şi resurse de dăruit. Un partener care îşi permite să petreacă un timp pentru a-şi purica rudele trebuie să fie bun la găsit hrană.

Stuart Semple de la Universitatea Roehampton, din Londra, a studiat puricatul şi stresul la maimuţele macaci din Barbaria. A aflat că maimuţele care le purică pe celelalte au niveluri de stres mai scăzute decât cele care n-o fac.

Deci altruismul e egoist?

Posibil. Să-i ajutăm pe ceilalţi ne face să ne simţim bine. De asemenea, îi face pe ceilalţi să ne admire. Unii evită admiraţia socială dăruind sub anonimat, dar tot obţin o satisfacţie personală din facerea de bine. Poate că obţin chiar o satisfacţie în plus tocmai din evitarea aclamării publice.

În termeni de supravieţuire a unei specii, altruismul este folositor, aşadar poate că a fost benefic pentru evoluţia noastră că ne-a făcut să ne simţim bine când am fost generoşi. Numai să nu-ţi închipui că poţi ocupa o treaptă morală înaltă cu exces de fervoare când o faci, pentru că noi ştim că de fapt îţi place.