Bucuria de a munciDacă te compari cu oameni foarte bogaţi, vei deveni, cel mai adesea, mai puţin fericit decât dacă te concentrezi asupra unor oameni care sunt mai săraci decât tine nu doar din punct de vedere financiar, dar şi din acesta, bineînţeles.

 

Chiar dacă situaţia ta rămâne aceeaşi, sentimentele tale de fericire sau nefericire pot varia în funcție de tipul de comparaţie pe care îl faci. Bunicii tăi probabil ţi-au spus că „pe mare se întâmplă lucruri mai rele“ sau că există, întotdeauna, cineva într-o situaţie mai rea decât tine. Inconştient (presupunem), ei puneau în practică această cercetare.

Să te compari, în acest fel, într-un context mental cu alţi oameni este descris de obicei ca o comparaţie „ascendentă“ sau „descendentă“. O comparaţie mentală „ascendentă“ este cu cineva a cărui situaţie este mai bună decât a ta, iar comparaţia „descendentă“ este cu oameni aflaţi în situaţii mai rele. De regulă, să te compari cu cineva mai bogat este un mod sigur de a te întrista, pe când gândurile comparative descendente (despre cei care sunt mai săraci) sunt, adesea, benefice.

Iată câteva exemple.

Dacă biroul tău este destul de confortabil, ai putea fi mulţumit, până când afli că oamenii de la o altă companie au condiţii noi şi luxoase. Pe de altă parte, dacă biroul adevărat neplăcut, ai putea să fii foarte mulţumit. tău este destul de confortabil, dar alţii lucrează într-un mediu cu adevărat neplăcut, ai putea fi foarte mulțumit.

Un prieten de-al nostru care a fost şomer o perioadă îndelungată s-a obişnuit să-şi compare situaţia cu cea a altor oameni fără serviciu şi a descoperit că a ajuns să accepte situaţia. Totuşi, atunci când a ajuns pe lista scurtă pentru obţinerea unui post foarte bine plătit, perspectiva lui s-a schimbat brusc. Se privea, încă o dată, în comparaţie cu (un pic de jargon psihologic aici) un „grup de referinţă“ prosper şi activ şi curând s-a simţit nemulţumit cu ceea ce avea şi putea să facă.

Comparaţii de felul acesta se fac tot timpul, iar cercetările care au comparat indivizii nefericiţi cu cei fericiţi au arătat că nefericirea merge mână în mână cu mai multe comparaţii de tipul ascendent; oamenii nefericiţi sunt mai susceptibili să se compare cu cei mai bogaţi şi se simt rău atunci când o fac. Unii oameni se uită cu gelozie la frumuseţea şi stilul lor de viaţă ostentativ al „celebrităţilor“; acesta este un mod sigur să devină nemulţumiţi de situaţia lor, ca să nu mai amintim de imaginea lor corporală.

Pe de altă parte, persoanele care sunt mai fericite dau, în general, mai puţină atenţie situaţiei celorlalţi oameni în comparație cu a lor — ei fac mai puţine „comparaţii sociale“.

Fragment din: Bucuria de a munci? Tu, locul de muncă şi fericirea