Trei foști ofițeri CIA te învață cele mai utile trucuri pentru a ghici minciuna din spatele vorbelor bine ticluite. După ce vei citi noua carte Spy the Lie, niciun politician și niciun fals prieten nu te va mai putea trage pe sfoară. Iată un fragment dintr-un interviu TV (cu un politician mincinos), interviu analizat de autorii cărții Spy the Lie:

Spy the Lie - coperta cu figurine

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri relatate în știrile din Statele Unite a fost cel izbucnit în primăvara lui 2011 referitor la activitatea de sexting a reprezentantului Congresului SUA Anthony Weiner din New York. Pe parcursul a zece zile, Weiner a trecut de la negarea fermă, sfidătoare și repetată a faptului că ar fi trimis unei studente, prin Twitter, o fotografie obscenă care‑l înfățișa pe el însuși la o recunoaștere publică lacrimogenă potrivit căreia nu trimisese doar acea fotografie, ci făcuse aceeași activitate necuviincioasă cu alte șase femei de‑a lungul a trei ani. Mai jos este transcrierea unei conversații televizate purtate de Weiner cu Dana Bash, corespondent al Congresului SUA pentru CNN și Ted Barrett, producător al CNN.

Bash: Domnule congresman, puteți răspunde deschis? Dumneavoastră spuneți că v‑a fost spart contul de Twitter, ceea ce în mod potențial reprezintă un delict. Atunci cum se face că nu ați cerut Poliției Capitoliului sau altor forțe de ordine să cerceteze cazul?

Weiner: Uite, a fost vorba despre cineva care mi‑a jucat o festă, lucru despre care vorbesc deja de câteva zile. Nu vreau să las ca acest lucru să determine lucrurile despre care voi vorbi săptămâna viitoare sau în următoartele două săptămâni și nu o să vă mai spun nimic despre acest aspect astăzi. Cred că am fost destul de disponibil în trecut.

COMPORTAMENTE ÎNȘELĂTOARE

  • Incapacitate de a răspunde la întrebare;
  • Refuz de a răspunde la întrebare;
  • Referire la declarații precedente: „Cred că am fost destul de disponibil în trecut“;
  • Doi modelizatori de excludere: „cred că“ și „destul de“.

Bash: Dar, cu tot respectul, dumneavoastră sunteți aici, lucru pe care îl apreciem, dar nu ne răspundeți întrebărilor. Ne puteți spune de ce nu ați cerut forțelor de ordine să investigheze ceea ce dumneavoastră susțineți că este un delict?

Weiner: Știi, Dana, dacă aș vorbi în fața a patruzeci și cinci de mii de persoane și cineva din fundul sălii mi‑ar arunca în față o tartă sau ar striga o insultă, aș petrece următoarele două ore răspunzând la întrebările legate de acest incident? Nu. M‑aș întoarce să…

COMPORTAMENTE ÎNȘELĂTOARE

  • Incapacitate de a răspunde la întrebare;
  • Întrebare nepotrivită/ruptă de context: „Dacă aș vorbi în fața a patruzeci și cinci…“

Barrett (întrerupând): Aceasta nu este o situație de acest fel.

Weiner: Vrei să susții tu conferința de presă?

COMPORTAMENT ÎNȘELĂTOR

  • Atacarea celui care pune întrebări.

Barrett: Dumneavoastră ați spus că de pe contul dumneavoastră de Twitter a fost trimisă o fotografie obscenă unei studente. Răspundeți la întrebare. Ați trimis‑o sau nu?

Weiner: Domnule, permiteți‑mi să… Vreți să‑mi termin răspunsul?

COMPORTAMENTE ÎNȘELĂTOARE

  • Incapacitate de a răspunde la întrebare;
  • Politețe excesivă: „Domnule“;
  • Comportament agresiv: întrebarea lui Weiner sugerează că reporterii sunt nepoliticoși și se comportă într‑un mod nepotrivit cu el.

Fragment din Spy the Lie. Foști ofițeri CIA te învață cum să detectezi înșelătoriile, de Philiph Houston, Michael Floyd și Susan Carnicero