Vă așteptăm marți, 23 aprilie, de la ora 19.00 la Librăria Bastilia (Pța Romană, nr. 5) la lansarea cărții Am ales să fiu ”nimeni”. Memoriile unui tenismen de Sever Dron. Pe lângă autor, coleg de generație cu Năstase și Țiriac, la lansare vor mai vorbi: gimnasta Andreea Răducanu, comentatorul Cristian Țopescu, președintele FR de Handbal Cristian Gațu și, din partea noastră, directorul editorial Magdalena Mărculescu.

 

nimeniBlog 

  

FRAGMENT:

Căutam un cuvânt „magic“, o formulă cu care să-mi arăt ingeniozitatea de coach, ceva în genul ”Cre-cre-bu-bumo-bă-he-flo-te-ce” din vremea copilăriei, pe scurt, o metodă de a-i determina pe învăţăcei să prindă cu claritate, corect şi fără putinţă de revenire o nouă lovitură, o nouă atitudine, un nou stil.

Ei bine, ignoranţa mea în materie de limbă franceză, departe de a fi un obstacol, m-a ajutat de data aceasta. Odată, două „pleziriste”, după o partidă cu scântei, se duceau la duş şi se întrebau una pe alta ce deodorant vor folosi! Nu-mi amintesc în detaliu cele spuse de fete, dar ştiu că una dintre domnişoare a sfătuit-o pe cealaltă să-şi cumpere deodorantul O.BA.O. Părea o marca nouă, promiţătoare. Cu urechea mea încă neadaptată la sonorităţile franceze, am auzit: Haut-Bas-Haut (sus-jos-sus).

Ciudăţenia fonetică a limbii franceze sau poate idiosincrazia aparatului meu auditiv mi-au fost de mare folos în acel moment. Şi ce mi-a dat mie prin cap? Am început să propun jucătorilor care practicau un tenis de plăcere următoarea formulă:

„Dacă vreţi să vă formaţi fără probleme o lovitură de rever sau de dreapta corecte şi frumoase, nu ezitaţi să utilizaţi deodorantul O.BA.O.!”

Ştiu că vă miră formula mea, ştiu că pare ininteligibilă expresia aceasta lărgită, scoasă parcă dintr-un clip publicitar prost, dar lucrurile au sensul lor. În traducere, acea formulă în aparenţă comercială însemna că trebuie să pregăteşti lovitura retrăgând racheta în spate până la înălţimea umerilor (O-Haut = sus), să o cobori pentru a lovi mingea până la nivelul şoldurilor (Ba-Bas = jos) şi să continui dezvoltarea loviturii în faţă până la nivelul ochilor, finalizând-o (O-Haut = sus). Ei bine, acest O-BA-O a făcut furori pe terenurile de tenis din Seine-et-Marne şi dacă din întâmplare vreun curios venea să vadă cum decurge o lecţie de tenis, el putea, tot uitându-se la gesturile tehnice ale  profesorului român, să audă un jucător sau o jucătoare spunând:

”Sever, ai mâine o oră liberă, căci mi-am uitat deodorantul O-BA-O şi aş vrea să-mi reamintesc lovitura de dreapta!”

Astfel, după câteva luni nimeni, nu se mai mira de găselniţele pedagogice ale noului antrenor român…