Pe 8 iunie, Editura Trei și ”Gazeta Sporturilor” vor publica volumul “Cum să-ți întărești încrederea în tine”, semnat de psihoterapeuta franceză Marie Haddou.

Până miercuri, vă propun să încercați testul de la finele cărții:

   

Ai încredere în tine? Răspunde cât mai spontan posibil, notând fiecare întrebare cu un Î, U, R sau N.

ÎNTOTDEAUNA = Î, UNEORI = U, RAREORI = R, NICIODATĂ = N

  

1. Cedez ușor într-o discuție.

2. Mă simt inutil.

3. Mi se întâmplă să renunț la proiecte, pentru că mă îndoiesc de capacitățile mele.

4. Mă simt incapabil să-mi gestionez viitorul.

5. Ceilalți mă pot face să-mi schimb părerea, chiar dacă am hotărât ceva.

6. Ideile mele sunt tulburi și uit ce vreau să spun.

7. Am impresia că sunt nefiresc și stângaci.

8. Am impresia că nu sunt la fel de performant precum ceilalți.

9. Cred că am multe defecte pe care nu sunt capabil să le corectez.

10. Mă supăr pe mine că cedez atât de des în fața altora.

11. Mă simt stânjenit când mi se fac complimente.

12. Mi s-a întâmplat să-mi fac griji dintr-un motiv care nu merita.

13. Mi-e greu să iau hotărâri.

14. Schimbările din viața mea zilnică îmi stârnesc frica.

15. Sunt foarte încordat când muncesc.

16. Pentru mine viața este o încercare.

17. Sunt foarte neliniștit, fie pentru cineva, fie pentru ceva.

18. Decepțiile mă dau peste cap și nu reușesc să le alung din minte.

19. Mă înroșesc ușor.

20. Dau înapoi în fața dificultăților.

21. Criticile mă rănesc foarte tare.

22. Când sunt într-un grup, mi-e greu să găsesc subiecte de conversație.

23. Deseori nu mă simt în largul meu.

24. Sunt incapabil să-mi manifest emoțiile sau să-mi exprim sentimentele.

25. Mi-este greu să spun nu.

26. Prefer să mă îmbrac discret.

27. Mă simt vinovat dacă ceilalți par reci și rezervați față de mine.

Socotește 5 puncte pentru Întotdeauna, 3 puncte pentru Uneori, 2 puncte pentru Rareori, 1 punct pentru Niciodată. Adună punctele pentru a obține scorul final.

        

       

    

Între 135 și 108 puncte

N-ai niciun pic de încredere în tine, îndoiala te macină, rușinea te sufocă. Pornești învins de la bun început, ești convins că mizezi mereu pe calul pierzător. Te ponegrești, subliniezi mereu ceea ce nu merge. Închis în gândurile tale negative, te lamentezi în permanență: ”N-o să reușesc niciodată, n-am niciodată noroc, n-am făcut nimic în viață, nu sunt bun la nimic“. Crezi că n-o să evoluezi niciodată. „Sunt o nulitate și așa o să rămân“ pare să fie deviza ta. Te pândesc momente depresive. Contactul cu ceilalți nu este ușor. Nu ai încredere în judecata lor. Ai puțini prieteni, cărora le ascunzi sentimentele și emoțiile tale.

     

Între 107 și 80 de puncte

Ești extrem de anxios. Lumea îți stârnește frică, inițiativele te neliniștesc, schimbările te dau peste cap. Îți faci reproșuri când ți se întâmplă ceva rău. Îți controlezi cu greu emoțiile; te înroșești ușor, tremuri, plângi din nimic. Când trebuie să angajezi sau să realizezi un proiect, îți creezi obligații prin idei de genul „trebuie, e nevoie“, care îți distrug viața și nu rezolvă nimic. Sau și mai și, pentru că ceilalți ți se par întotdeauna mai buni și mai inteligenți decât tine, ceri părerea a douăzeci de persoane diferite. Și nu faci nimic, rătăcit printre aceste zeci de fraze, incapabil să iei o decizie. Ceea ce îți permite să declari: „Știam eu bine că n-o să meargă“.

    

Între 79 și 55 de puncte

Visezi la ființa ideală care ai putea deveni și… reușești să fii mai creativ, să-ți adaptezi mai bine comportamentul în momentele importante sau dificile, să ai acces la dorințele tale profunde, să îndrăznești mai mult, fără să te simți din această cauză vinovat sau ridicol. Încerci să fii mereu în siguranță, ceea ce te face foarte dependent de anturaj. Ți-e mereu teamă să nu dezamăgești. Îi lași pe ceilalți să treacă înainte, le ghicești cea mai mică dorință. Această „asumare“ obligatorie a apropiaților tăi te apasă și, când nu mai poți s-o duci, fuga este singurul tău refugiu. Te subapreciezi. În realitate, reușești mult mai des decât ești dispus să recunoști.

     

Între 54 și 25 de puncte

Ai suficientă încredere în tine. Îți cunoști limitele, ești mai degrabă vesel și echilibrat. Îți simți și îți poți exprima emoțiile. Nu te descurajezi ușor când ai decis să realizezi un proiect. Ești înțelegător, cald, deschis spre ceilalți, atent la problemele lor; ții cont de drepturile și nevoile lor. Dar nu te lași, din această pricină, călcat în picioare; rămâi liber să-ți exprimi punct ul de vedere, cu precizie și fermitate, fiind în același timp politicos. Ești capabil să iei hotărâri, să ceri, să spui nu când socotești că este necesar.

     

Între 25 de puncte și mai puțin

Încrederea în propria ta persoană este cvasiabsolută. Ai convingerea că ești un individ unic și excepțional, că deții competențe personale superioare. Ai tendința să nu te îndoiești de tine, să nu ții cont de alții, de sfatul,de părerile lor; nu știi să te asociezi cu ei. Uneori poți deveni irascibil, agresiv, dominant, strivindu-i pe cei din jurul tău. Nu te lăsa orbit de această siguranță interioară care frizează suficiența.