Să catastrofizezi înseamnă, de obicei, să transformi un eveniment relativ mic într-un dezastru mondial; să te îngrozeşti înseamnă să te gândeşti că ororile se vor produce cu uşurinţă atunci când ţi se întâmplă doar neplăceri normale şi eşti deranjat doar moderat.

Sa fii mai bine

Catastrofizarea în legătură cu posibilele Adversităţi viitoare include, de obicei, una sau ambele forme de exagerare prezentate. Poţi folosi câteva metode de gândire sau filosofice pentru a-ţi opri catastrofizarea şi îngrozirea cu ajutorul lui „Ce-ar fi dacă“.

De exemplu:

  • Arnold Lazarus recomandă schimbarea lui „Ce-ar fi dacă?“ cu „Şi ce dac-ar fi?“ Asta nu înseamnă că nenorocirea este cât se poate de neimportantă, dar dacă spui „Şi ce dac-ar fi?“ implică faptul că poţi să te descurci cu ea în diferite feluri. Exemple: „Şi ce dacă pic un test imposibil de greu? Pot să îl mai dau o dată şi probabil că data viitoare îl voi lua“.
  • Chiar dacă nenorocirea este mare, iar daunele se întâmplă de fapt din cauza ta, poţi, din nou, să fii hotărât să te ocupi de nenorocire şi să ai într-o anumită măsură succes. Mai întâi, gândeşte-te la cel mai rău lucru posibil care ar putea să se întâmple şi imaginează-ţi modalităţi în care poţi trata şi îmbunătăţi situaţia. Apoi, calculează şansele mici ca acest lucru să se întâmple în realitate. Este posibil să faci faţă unei catastrofe reale — cum ar fi prăbuşirea în ocean a avionului în care te afli — acceptându-ţi moartea iminentă ca întâmplându-se mai devreme decât te aşteptai, folosind metode de relaxare cognitive în timp ce avionul se prăbuşeşte, scriind cuvinte de dragoste celor dragi, ajutând-o să se calmeze pe persoana care stă lângă tine, gândindu-te la idei filosofice. Chiar poţi! Alege dinainte una dintre aceste metode ca să o ai pregătită de utilizare în caz că se prăbuşeşte avionul. (Şansele unei prăbuşiri reale sunt, bineînţeles, extrem de mici!)
  • Poţi face faţă gândurilor de tipul „Ce-ar fi dacă?“ înţelegând că, dacă ceva rău chiar se întâmplă, cel mai probabil are şi avantaje, pe lângă dezavantaje. Dacă eşti concediat de la serviciu, ai putea avea o vacanţă frumoasă, utilă şi să sfârşeşti prin a găsi un loc de muncă mai bun. Dacă îţi pierzi partenera, ai putea să te bucuri de aventura de a încerca să găseşti una nouă — şi, probabil, una mai bună!
  • Poţi afla despre mulţi — da, foarte mulţi — oameni care au suferit de pe urma unor evenimente „îngrozitoare“ şi care, cu toate astea, au dus vieţi productive şi plăcute. Oamenii au fost afectaţi de boli serioase, faliment, pierderea mai multor persoane apropiate, respingerea de către o persoană pe care o iubeau şi numeroase alte Adversităţi şi şi-au continuat existenţa într-un mod util şi fericit.
  • Superstiţiile abundă în afirmaţii de tipul „Ce-ar fi dacă?“ Ce-ar fi dacă o pisică neagră ţi-ar tăia calea? Ce-ar fi dacă ai uita să baţi în lemn şi vei avea ghinion? Ce-ar fi dacă ţi-ai pierde cruciuliţa şi nu vei mai avea noroc? Ce-ar fi dacă? Ce-ar fi dacă? Opreşte-te şi nu mai atribui narcisist universului un interes special pentru tine. Cel mai probabil nu este interesat!
  • Trăieşte în şi bucură-te de prezent fiind preocupat, dar nu prea preocupat, în legătură cu viitorul. Fă planuri peste planuri pentru a îndepărta Adversităţile, dar nu deveni obsedat în legătură cu posibila lor apariţie. Dacă te concentrezi deplin să te bucuri de prezent, vei avea mai puţine şanse să catastrofizezi şi să te îngrozeşti pentru viitor.

Fragment din Cum să te simţi mai bine, să te faci mai bine, să rămâi mai bine. Terapie profundă de autoajutorare pentru emoţiile tale, de Albert Ellis.