Drumul matasii_web

 

Drumurile Mătăsii. O altfel de istorie a lumii, publicată de Editura Pandora M este o carte al cărei succes imens l-a surprins chiar și pe autorul ei, Peter Frankopan. Acesta și-a dorit să ofere tinerilor cititori o alternativă la manualul de istorie care să-i ajute să descopere oamenii și conducătorii care au marcat istoria, bătăliile importante, bolile care au decimat popoare, meseriile care s-au născut și-au dispărut și să facă diverse conexiuni între informațiile primite pentru a-și îmbogăți cultura generală.

  • Drumurile Mătăsii. O altfel de istorie a lumii a fost numită Cartea de Istorie a Anului 2015 de către Daily Telegraph.
  • Desemnată numărul 1 Non-fiction Bestseller de către The Times
  • A fost numărul 1 în graficele Sunday Times Non-Fiction, rămânând în Top 10 timp de nouă luni la rând.
  • A fost, de asemenea locul 1 în China, India, Emiratele Arabe Unite, Irlanda și multe alte țări din întreaga lume.
  • New York Times Top 10 Bestseller
  • Washington Post Top 10 Bestseller
  • Der Spiegel Top 10 Bestseller
  • În decembrie 2018, Drumurile Mătăsii. O altfel de istorie a lumii a fost aleasă ca fiind una dintre cele mai influente 25 de cărți traduse în chineză în ultimii 40 de ani, alături de Un veac de singurătate, Mândrie și prejudecată, De veghe în lanul de secară și Marele Gatsby.
  • În 2018, a fost aleasă de Guvernul din Pakistan pentru a încuraja alfabetizarea în țară.

„Ai putea crede chiar că Drumurile Mătăsii sunt un fel de sistem nervos central al lumii, legând toate organele trupului laolaltă, ori sunt venele și arterele care pompează oxigen și dioxid de carbon dinspre și către inimă”, oferă autorul o explicație care vrea să atragă atenția asupra importanței lor, dar și asupra faptului că ele nu sunt de fapt niște drumuri reale. Că nu au un punct de plecare și unul de sosire. Că sunt mai degrabă „o călătorie prin istoria lumii.”

De la Codul lui Hammurabi și mărețul Imperiu Persan, la hunii cei cumpliți, ascensiunea Europei, cele două Războaie Mondiale și politica actuală, Drumurile Mătăsii străbat vremurile și istoria.

„Studiem istoria pentru a înțelege trecutul, dar ea ne este utilă și în încercarea de a explica prezentul. Pentru a înțelege lumea de azi și de mâine, trebuie să înțelegi lumea de ieri. Iar ca să faci asta, cel mai bun punct de pornire este începutul. Din fericire, asta înseamnă Drumurile Mătăsii”, spune autorul.

Se vorbește foarte mult despre studierea integrată a materiilor, iar această carte este ideală în acest sens. Mai mult decât atât, anul acesta, la editura Trei, în colecția de Istorie va apărea și un volum pentru adulți scris de Peter Frankopan, Noul drum al Mătăsii, prilej de discuții interesante în cadrul familiei, între părinți și copii.

Peter Frankopan este profesor de istorie globală la Universitatea Oxford, cercetător științific la Worcester College, Oxford și director al Centrului Oxford pentru cercetare bizantină. Studiază istoria Mediteranei, a Rusiei, a Orientului Mijlociu, a Persiei/Iranului, a Asiei Centrale și dincolo de ea și relațiile dintre creștinism și islam. De asemenea, este specializat în literatura greacă medievală. A scris nenumărate articole pentru presa internațională, inclusiv The New York Times și are o rubrică permanentă în London Evening Standard.

Drumurile Mătăsii. O altfel de istorie a lumii beneficiază de ilustrațiile magistrale ale artistului Neil Packer.