Un roman feminist pe placul lui Henry Miller

Romanul Ericăi Jong, Teama de zbor, este povestea Isadorei Wing, una dintre eroinele literare cele mai amuzante şi mai înduioşătoare care au existat vreodată.

   

O visătoare incurabilă, autoare a unei cărţi de poeme presupus erotice, Isadora suferă de o totală fobie faţă de zborul cu avionul. Ceea ce nu o împiedică să călătorească totuşi foarte mult peste Ocean.
 

  

În timpul unui voiaj la Viena pentru a participa la un congres de psihanaliză împreună cu soţul ei psihiatru, Isadora cunoaşte un psihanalist adept al mișcării anti-psihiatrice, lipsit de inhibiţii, şi care pare întruchiparea celor mai fierbinţi fantezii ale sale.

Acesta o ademeneşte într-o călătorie erotică iniţiatică prin Europa, prilej pentru Isadora de a-şi reevalua viaţa în moduri dureroase şi amuzante totodată. Drumul pe care îl parcurge se dovedeşte a fi, în acelaşi timp, unul înapoi în trecut, dar şi o redefinire a prezentului.

     

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FpQc-QYd5cM]

    

Savuroasă datorită poveştilor sale libertine, cartea este, de fapt, povestea acestei femei foarte sensibile, care se apropie de 30 de ani şi încearcă să înţeleagă cine este şi care este sensul vieţii ei. Romanul încearcă să răspundă unor conflicte care traversează psihologia feminină şi care se referă la sensul feminităţii şi al iubirii în contexul unei căutări şi revendicări a libertăţii de sine.

  

«E un fapt rar în ziua de astăzi să dai peste o carte scrisă de o femeie care să fie atât de înviorătoare, atât de veselă şi de tristă în acelaşi timp, şi atât de plină de înţelepciune în ceea ce priveşte eterna problemă a relaţiilor dintre bărbaţi şi femei.» — Henry Miller

   

Previous

Prima despărțire. Puiul merge la grădi

Next

Dresajul perverșilor sau Ce n-am învățat din ”Portocala mecanică”

1 Comment

  1. gabriela dumitrescu

    ca psihanaliza nu sta pe acelasi podium cu psihiatria stim,dar “psihanalist adept al miscarii anti-psihiarice” e destul de ciudat…. ramane de vazut ce surprize ne rezerva cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén