Din prea multă politeţe, putem da dovadă, până la urmă, de lipsă de respect faţă de ceilalţi, gândind în locul lor și nefiind atenți la dorinţele şi necesităţile lor.

Într-o carte precedentă, am evocat deja problema aripioarei şi a copanului şi situaţia tocmai s-a repetat în faţa ochilor mei. Somptuoasa friptură de pui tandoori e pe masă. Marina serveşte. Ia un copan şi vrea să îl pună în farfuria lui Mattéo. Mattéo reuşeşte să îi spună:

– Nu, prefer pieptul.

Îi oferă atunci copanul lui Julie, care şovăie. Nu vrea să o necăjească pe verişoara sa şi o văd pregătindu-se să accepte copanul. O interpelez pe Marina:

– Dar tu ce preferi?

– Eu? Copanul!

– Şi atunci de ce îl oferi celorlalţi?

– Păi, le dau mai întâi celorlalţi ce-mi place mie!

Şi iată cum cele mai bune intenţii din lume pot aduce nefericirea tuturor (exagerez, bineînţeles): Julie, văzând-o pe Marina încurcată cu copanul ei, era şi ea gata, din supunere faţă de aşa-zisa politeţe, să accepte copanul de pui, când, de fapt, preferă aripa! Dacă nu aş fi intervenit, în afară de Mattéo, care îndrăznise să spună nu, ceilalţi, politicoşi, ar fi primit fiecare o bucată din ceea ce nu le plăcea, când de fapt erau destule bucăţi de carne pentru ca fiecare să şi-o ia pe cea care îi plăcea, dacă întrebarea ar fi fost: „Ce preferi?“ în loc de: „Vrei un copan?“

      

      

      

Viziunea voastră despre lume nu este universală. Nu mai daţi copane de pui celor care preferă alte părţi. Politeţea îşi are limitele ei. „Nu mai fiţi politicoşi, fiţi autentici“, cere cu atâta îndreptăţire Thomas d’Ansembourg.

Am învăţat aşa:

„Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face“, şi e o idee bună.

Dar am dedus uneori abuziv:

„Fă-i altuia ce ţie îţi place“.

Servitorul aduce tava şi cele două biftecuri sunt de mărime diferită. Raoul îi oferă tava lui Régis, care se serveşte cu cea mai mare dintre fripturi. Raoul se revoltă:

– Zău aşa, nu-i politicos să-l iei pe cel mai mare!

Régis se uită la el:

– Dar tu ce ai fi făcut dacă te-ai fi servit primul?

– Eu? L-aş fi luat pe cel mai mic!

– Păi uite, eu îl am pe cel mai mare şi tu pe cel mai mic!

Fragment din volumul

Ceilalţi şi eu. Cum să-ţi dezvolţi competenţele sociale

de Isabelle Filliozat