Acesta este exerciţiul perfect pentru a le demonstra participanţilor că valoarea lor rămâne neschimbată indiferent cum se simt sau cum se văd în comparaţie cu restul lumii.
PREMISA: Această scurtă demonstraţie vizuală le permite persoanelor să vadă că, indiferent cât de la pământ şi de obosiţi se simt, cât de ruginite simt că au devenit, indiferent câte piedici le‑a scos viaţa în cale până acum, tot au rămas cu o brumă de stimă de sine, lucru valabil şi pentru alte persoane. Stima de sine deficitară se află la rădăcina multor probleme, iar această scurtă activitate are scopul de a întări stima de sine scăzută, fiind un exerciţiu bun pentru persoane de toate vârstele, fie ei copii sau adulţi.
ORGANIZAREA: Luaţi o bancnotă de 10 lei (sau chiar una de 50 de lei, pentru un impact mai mare) şi invitaţi membrii grupului să facă orice cu aceasta, atâta timp cât o păstrează intactă în forma ei de bancnotă. Pot călca pe ea, o pot mototoli, călca sau chiar împături de mai multe ori. Pasaţi bancnota între membrii grupului şi oferiţi câtorva ocazia de a face orice cu ea. Evidenţiaţi ideea că bancnota valorează la fel de mult — unele s‑ar putea să fie mai tocite sau mototolite, altele pot fi mai noi şi curate, dar valoarea este aceeaşi. Subliniaţi că fiecare dintre noi este ca acea bancnotă — indiferent ce ni s‑a întâmplat de‑a lungul vieţii, valoarea noastră rămâne intactă, chiar dacă ne simţim la pământ, obosiţi şi fără valoare.
NUCLEUL TRANSFORMĂRII: Cât de des se întâmplă ca persoanele cu o stimă de sine scăzută să simtă că nu sunt la fel de valoroase precum celelalte? Acesta este exerciţiul perfect pentru a le demonstra participanţilor că sunt la fel de valoroşi ca oricine altcineva şi pentru a le arăta că valoarea lor rămâne neschimbată indiferent cum se simt sau cum se văd în comparaţie cu restul lumii.
Leave a Reply