Luna mai aduce cititorilor români o nouă colecție în portofoliul Editurii Trei: FilosoFii, un proiect editorial inițiat și coordonat de Magdalena Mărculescu, director editorial Trei. Colecția va avea două subcategorii: FilosoFii Academos și FilosoFii Agora. Prima reunește titluri care se adresează în special celor deprinși cu un limbaj conceptual elaborat, pasionaților de filosofie, filosofilor și discipolilor întru filosofie. FilosoFII Agora aduce laolaltă eseuri dedicate publicului larg. Deseori, prin natura temelor comune și a referințelor, volumele din cele două subcategorii intră în dialog, iar unele dintre ele ar putea fi încadrate atât într-o categorie, cât și în cealaltă. Distincția este totuși menită să marcheze trepte diferite de accesibilitate.

„Pentru filosofie nu ești niciodată prea tânăr și nu ești niciodată suficient de bătrân. E o căutare sisifică, o încercare permanentă de a da semnificație vieții pe care o trăiești și în care trăiești. O tentativă reînnoită de dialog cu tine și cu lumea. Un fel de a te comporta cu viața astfel încât să pricepi cât mai multe din ea, să o privești degajat și curios din cât mai multe perspective, să ajungi să îți însușești o coerență a gândirii și a atitudinii. FilosoFii este colecție care își asumă o diversitate de texte, fie că provin din epoci sau spații geografice diferite, fie că se confruntă cu întrebări diferite, fie că adoptă formule stilistice diferite. Diversitatea este adusă la un punct comun doar de actualitatea ideilor expuse. Cititorii cărților din această colecție vor simți că temele abordate sunt despre ei și pot fi folosite ca instrumente pentru o mai liniștitoare înțelegere de sine și a moștenirii pe care o poartă lumea în care ei trăiesc.” – declară Magdalena Mărculescu, director editorial Trei, coordonator al colecției.

Colecția debutează cu șase titluri, semnate atât de autori români, cât și nume cunoscute pe plan internațional: Inventarea binelui și răului. Istoria culturală a moralității de Hanno Sauer, Filosofie și viață. Marile întrebări despre cum să trăim de A.C. Grayling, Istoria sexualității (vol. 1): Voința de a ști de Michel Foucault, Patologiile puterii. Gândurile unui convalescent de Theodor Paleologu, Mintea de pe urmă. Breviar de filosofie practică, de Cristian Iftode și Androginul. Despre suflet și cetate, de Cătălin Partenie. Copertele colecției și layoutul sunt realizate de Alexe Popescu.

Lansarea colecției FilosoFII va fi marcată în săptămâna 19-23 mai prin festivalul FilosoFiifest, o serie de evenimente si lansări care vor avea loc în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (19 mai), Cărturești Verona (20 și 21 mai), la emisiunea Metope (Radio Guerilla & Casa Paleologu 20 mai), Facultatea de Filosofie a Universității din București (21 mai) și Seneca Anticafe (22 mai). Festivalul se va încheia vineri 23 mai, la Editura Trei, printr-un Banchet filosofic în cerc închis, cu filosofi și oameni din presă: o discuție care are drept punct de plecare primul volum din Istoria sexualității a lui Michel Foucault, în traducerea lui Bogdan Ghiu, proiect editorial inedit. Invitat special al festivalului este scriitorul și filosoful german Wolfram Eilenberger, autorul volumului Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929), publicat în toamna anului trecut la Editura Trei. Detalii despre programul complet al evenimentelor vor fi anunțate în curând.

Parteneri ai festivalului: Radio Guerilla (partener media al întregii colecții), Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Cărturești Verona, Seneca Anticafe, Facultatea de Filosofie a Universității din București, Casa Paleologu, Institutul Goethe.

Pe lista autorilor care urmează să apară în următoarele luni în cadrul colecției FilosoFII se află nume precum Peter Sloterdijk, Roger Pol-Droit, Cynthia Fleury, Anthony Gottlieb etc.

Rămâneți aproape de noutățile și evenimentele pregătite de Grupul Editorial Trei pe canalele noastre de social media (Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube), dar și pe blogul editurii.