Întrebările legate de originile noastre cosmice îi preocupă pe oameni de secole. Evoluția științei pare că ne face să fim din ce în ce mai aproape de răspunsurile potrivite. Neil deGrasse Tyson — astrofizician —, Donald Goldsmith — doctor în astronomie — și Paul Murdin — astronom și cercetător specializat în supernove, găuri negre şi stele neutronice — sunt doar trei dintre cei foarte mulți care și-au dedicat viața și cariera pentru a încerca să răspundă acestor întrebări.
Origini. 14 miliarde de ani de evoluție cosmică, de Neil deGrasse Tyson & Donald Goldsmith
Traducere de Constantin Dumitru-Palcus
Adevăratele noastre origini nu sunt doar umane, nici măcar terestre, ci cosmice. Inspirându-se din cele mai recente descoperiri științifice și valorificând conexiunile curente dintre geologie, biologie, astrofizică și cosmologie, Origini explică salturile tulburătoare pe care le-am înregistrat în modul nostru de a înțelege cosmosul.
De la prima imagine a nașterii unei galaxii la explorarea lui Marte prin intermediul lui Spirit Rover, ajungând la descoperirea apei pe unul dintre sateliții naturali ai lui Jupiter, Neil deGrasse Tyson și Donald Goldsmith ne conduc, cu claritate și exuberanță, printr-un tur electrizant al cosmosului.
“Oamenii rămân fascinați de subiectul originii din multe motive, atât de natură logică, precum și emoțională. Ne vine greu să înțelegem esența oricărui lucru fără să știm de unde vine. Și dintre poveștile pe care le auzim, cele care ne vorbesc despre originile noastre rezonează profund în noi”, spun cei doi autori.
Viețile secrete ale planetelor, de Paul Murdin
Traducere de Constantin Dumitru-Palcus
Încununare a unei vieţi închinate astronomiei, fascinanta carte a lui Paul Murdin — Viețile secrete ale planetelor — strânge laolaltă cele mai importante şi mai interesante descoperiri despre planete şi sateliţi, descriind totodată locul nostru în sistemul solar.
Văzute dintr-o perspectivă mai largă, planetele și sateliții lor au vieți palpitante, pline de drame. Ca în viețile oamenilor, unele schimbări din viețile planetelor sunt evolutive și treptate, corespunzând cu procesul natural de creștere umană. Dar uneori aceste schimbări — la fel ca accidentele catastrofale din viețile oamenilor — au efecte dramatice, care aruncă o planetă pe o nouă traiectorie, în sens propriu sau metaforic. Aceste evenimente lasă urme asupra înfățișării și structurii planetelor, iar astronomii au misiunea să deducă ce s-a întâmplat.
Spre exemplu, ştiaţi că pe Titan, satelitul lui Saturn, se găsesc lacuri de metan lichid înconjurate de dealuri şi văi, la fel ca pe Pământ înainte de apariţia vieţii? Sau că cel mai mare vulcan de pe Marte e de o sută de ori cât cel mai mare vulcan de pe Terra şi că cel mai mare canion marţian este de zece ori mai adânc decât Marele Canion? Sau că, dincolo de pătura de nori albi care o înconjoară, suprafaţa lui Venus este presărată cu o mulţime de cratere de impact şi conuri vulcanice?
„Cu o scriitură elegantă şi inteligentă, noua carte a lui Murdin vădeşte pasiunea sa de o viaţă pentru astronomie şi, cu siguranţă, îi va delecta pe cei care îşi doresc o trecere în revistă a celor mai importante corpuri cereşti din sistemul nostru solar.” – Publishers Weekly
Leave a Reply