Cele mai recente apariții în colecția Istorie a Editurii Trei vă oferă o largă varietate de informații interesante. De la originea conflictului care a marcat Ierusalimul modern la războiul de la granița țării noastre, trecând prin perioada în care Europa este divizată de “cortina de fier”, cele trei volume pe care vi le propunem vă vor purta în aventuri arheologice, experiențe cu agenți secreți și tragedii de pe linia frontului.

În lumea subterană a Ierusalimului de Andrew Lawler relatează istoria îngropată a celui mai disputat oraș din lume, o saga a comorilor biblice, exploratorilor întreprinzători și răsturnărilor politice. Vreme de un secol și jumătate, Ierusalimul a atras o întreagă distribuție internațională de căutători de comori și misionari, arheologi și entuziaști, toți avizi să aducă la lumină trecutul biblic de sub străzile și templele orașului. Acțiunile lor au avut efecte profunde, nu numai contribuind la înțelegerea istoriei orașului, dar și marcând prezentul său aprig disputat. Inițiativele de a aduce la lumină străvechea moștenire evreiască au condus la izbucnirea unor conflicte sângeroase și au zădărnicit tratate de pace internaționale. Au devenit, în fapt, o manieră de revendicare a întâietății asupra celui mai disputat oraș din lume. Și astăzi pământul de sub Ierusalim rămâne un câmp de bătălie în lupta pentru controlul orașului care se înalță deasupra. Cartea poartă cititorii prin mormintele, tunelurile și subteranele Orașului Sfânt și evocă personajele surprinzătoare care au investigat acest peisaj citadin subteran. Cu claritate și vervă, Lawler relevă cum căutările acestora nu numai că au definit conflictul care a marcat Ierusalimul modern, dar ar putea furniza o hartă de coexistență pașnică pentru două popoare și trei credințe diferite.

Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei de Serhii Plokhy este „cartea esențială despre războiul ruso-ucrainean – superbă, accesibilă și erudită – scrisă de principalul expert mondial“, după cum apreciază reputatul istoric Simon Sebag Montefiore. Volumul spune istoria exhaustivă a conflictului – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Actualul război a început de fapt cu opt ani înainte de asaltul general – respectiv pe 27 februarie 2014, când forțele armate ruse au pus stăpânire pe clădirea parlamentului din Crimeea. Dar rădăcinile conflictului pot fi trasate mult înapoi în timp, la tensiunile post-sovietice și prăbușirea imperiului din secolele XIX și XX. Oferind un amplu context istoric și o examinare a ideilor și culturilor dominante din Rusia și Ucraina, precum și un tablou al politicilor internaționale și naționale, Plokhy demonstrează că desi acest nou Război Rece nu era inevitabil, el era totuși previzibil. Ucraina a rămas o idee centrală pentru Rusia în definirea propriei identități, chiar dacă ucrainenii au urmat o cale radical diferită. Într-un nou mediu internațional caracterizat de proliferarea armelor nucleare, dezintegrarea ordinii internaționale post-Război Rece și resurgența naționalismului populist, Ucraina este în prezent mai mult ca oricând linia de falie între autoritarism și Europa democratică.

Americanii liniștiți de Scott Anderson ne oferă o narațiune complexă a primelor zile ale CIA. Cu un titlu evocativ, ce se vrea o replică la clasicul roman al lui Graham Green, Un american liniștit, cartea urmărește aventurile a patru spioni – Michael Burke, fost fotbalist celebru căzut acum în desuetudine, Frank Wisner, descendent al unei înstărite familii din Sudul american, Peter Sichel, un evreu german sofisticat, care a reușit să scape de naziști, și Edward Lansdale, un agent de publicitate sclipitor. Toți patru sunt antrenați în operațiuni sub acoperire pe toate meridianele globului, încercând să dejoace acțiunile fără scrupule ale KGB-ului, parașutând comandouri în Europa de Est, punând la cale lovituri de stat și dirijând războaie împotriva insurgenților din Asia. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite dominau lumea din punct de vedere militar, economic și, mai ales, ca autoritate morală – fiind văzute ca victorioase asupra tiraniei și campioane ale libertății. Dar – pentru unii – era deja evident că Uniunea Sovietică demarase un plan prin care urmărea să incite la revoluție și să-și extindă astfel influența în lume. În replică, strategia guvernului american s-a bazat pe eforturile secrete ale proaspăt înființatei CIA.