Cel mai important scriitor sloven al momentului se va afla joi, 16 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, pentru lansarea romanului său, Observatorul.  În această proză suprarealistă, Evald Flisar se joacă subtil cu cititorul, oferindu-i un amestec de thriller filosofic, poveste de dragoste şi roman polițist, totul străbătut de mari teme existențiale, cum ar fi iminența morții, curajul, singurătatea ființei umane.

Întâlnirea moderată de Magdalena Mărculescu, director editorial al Grupului Editorial TREI, se va desfășura în prezența E.S. Michael Zupančič, Ambasadorul Republicii Slovenia în România, a Virginiei Costeschi, blogger cultural și a traducătoarei Paula Braga Šimenc. Evenimentul realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Slovene în România se va încheia cu o sesiune de autografe și o degustare de vinuri slovene.

Observatorul-web

Simon Bebler are 22 de ani şi este înrobit de lumile imaginare ale cărților şi filmelor. Aflând că mai are doar un an de trăit, din cauza unei boli incurabile, decide să profite la maximum de timpul rămas.

Înclinat să se vadă mai degrabă în rolurile eroilor fictivi, Simon începe să trăiască toate poveștile pe care le-a citit sau le-a văzut în filme şi să experimenteze toate ipostazele umane. Se trezește la New York, prins în vârtejul unor întâmplări care de care mai bizare şi cunoaște oameni cu nume sonore: Al Pacino, Woody Allen, Uma Thurman…

Oare sunt cu adevărat cine spun că sunt sau niște ființe care se dedublează?

Treptat lucrurile scapă de sub control şi Simon nu mai știe dacă este eroul aventurilor sale ori victima lor.

Traducere din slovenă şi note de Paula Braga Šimenc

Titlul original: Opazovalec

ISBN: 978-606-978-043-5

Format: 130 x 200 mm

Nr. de pagini: 336 pagini

Preţ: 39,00 lei

Traducerea romanului a fost finanțată de Agenția de Stat a Cărții din  Republica Slovenia.

Această carte s-a publicat cu sprijinul Fundației Trubar din Asociația Scriitorilor Sloveni, Ljubljana, Slovenija.

 

Evald FlisarEvald Flisar (n.1945) este un foarte cunoscut romancier, poet, dramaturg şi editor sloven.

Între 1995 şi 2002 a fost, în trei perioade consecutive, preşedintele Asociației Scriitorilor din Slovenia. Este redactor-şef la cea mai veche revistă literară şi culturală din Slovenia, Sodobnost.

A publicat 11 romane (şase dintre ele nominalizate la Kresnik, cel mai important premiu literar sloven pentru roman), volume de povestiri, literatură de călătorie, cărți pentru copii și numeroase piese de teatru.

A fost distins, printre altele, cu premiul Prešeren, cea mai importantă distincție de stat pentru proză şi dramaturgie, precum şi cu prestigiosul premiu Župančič pentru întreaga activitate.

Operele sale au fost traduse în peste 30 de limbi.