În cadrul unui scurt interviu acordat la Târgul de Carte de la Paris, Jean des Cars ne spune de ce a ales să scrie despre viața tumultoasă și inedită a cuplului regal legendar Franz Joseph și Sisi. Cum a fost viaţa lor publică, dar cea privată? Cum funcţiona oare această monarhie conjugală, dublă şi ea? În ce domenii au fost ei de acord? Oare s-au iubit cu adevărat, chiar dacă n-au fost fericiţi? La toate aceste întrebări a încercat să răspundă, pe parcursul volumului Franz Joseph și Sisi. Datoria și rebeliunea, jurnalistul și istoricul francez.

“Oamenii consideră că o cunosc pe Sisi grație filmului cu Romy Schneider. Aș vrea să reamintesc înainte de toate că acest film a fost lansat în 1955, iar anul nu este deloc întâmplător. Abia la 16 mai 1955 Austria și-a regăsit existența internațională: este momentul în care armatele de ocupație franceză, britanică, americană și sovietică părăsesc țara, inclusiv Viena, care fusese împărțită până atunci în patru zone de influență. Ce mesaj putea oferi în aceste condiții Austria, după un trecut atât de agitat, dacă nu un fel de „carte poștală”? A ales povestea lui Sisi și a lui Franz Joseph, care era cunoscută prea puțin în afara Austriei.
Acest personaj, Sisi, mă interesează foarte mult, pentru că se înscrie în același timp în tradiție și modernitate. Este, după părerea mea, o personalitate europeană care va domni mult timp în sufletul nostru.
Motivul pentru care am scris această carte despre un cuplu mitic, pentru care am ales să pătrund în intimitatea poveștii lor, ține de faptul că, după căderea comunismului, am regăsit ă grămadă de documente interesante în spațiul Europei centrale, adică exact în zona în care cărțile mele sunt foarte citite. În 2016 s-au vernisat câteva expoziții  dedicate centenarului morții lui Franz Joseph, au fost scoase la lumină filme, documente noi, ilustrații, chiar și o caricatură a împăratului și împărătesei care se sărutau (or, în 1840 acest lucru „nu se făcea”).

Ce m-a atras pe mine? Cum această femeie, care a devenit împărăteasă împotriva voinței, la nici 17 ani, căuta clipele în care își dorea să fie singură cu soțul ei și… nu putea să le găsească. La început se ferea de protocolul de la curte, însă, treptat, prin frumusețea și eleganța sa (avea 1,72 m) a câștigat admirația tuturor (atunci când intra într-o încăpere crea senzație efectiv!). Ei bine, treptat a început să joace un rol politic, mai ales în Ungaria, pentru că ea a fost cea care a înțeles că Austria, a cărei putere era amenințată din toate părțile, nu se putea susține decât atrăgându-și acest aliat. Astfel, mai întâi învață maghiara, apoi îi primește pe opozanții lui Franz Joseph (conflictul de la 1848 dintre Ungaria și Austria fusese foarte violent), în fine, în 1867 avea să aibă loc încoronarea ei și a lui Franz Joseph ca regi ai Ungariei. Popularitatea lui Sisi a devenit atât de mare, încât podul de la Budapesta care îi poartă numele nu a fost rebotezat nici măcar în perioada comunismului. Sisi este un personaj care a permis recunoașterea identității imperiului habsburgic în Europa centrală. Acest lucru este atât mai important astăzi, când asistăm la accentuarea populismului, fiind vorba de fapt despre reînvierea lecției trecutului pe care aceste țări – maltratate de Tratatul de la Versaille – o doresc”. – Jean des Cars