Oamenii caută explicații pentru modificările pe care le simt în corp, caută o explicație pentru fiecare senzație neplăcută. Oamenii nu sunt dispuși să accepte ca explicații factorii comportamentali, emoționali sau efectele îmbătrânirii. (…) În fiecare săptămână îi spun câte unui om că dizabilitatea lui are o cauză psihologică. Când mă întreabă cum am ajuns la această concluzie, tot ce le pot oferi este o listă de analize normale, ca dovadă că am eliminat celelalte boli posibile. Ceea ce nu e o explicație prea satisfăcătoare pentru o persoană paralizată, oarbă sau care are convulsii”, spune dr. Suzanne O`Sullivan, autoarea cărții E doar în capul tău. Povești adevărate despre boli imaginare, câștigătoare a „Wellcome Book Prize” 2016 și a „Royal Society of Biology General Book Prize” și publicată în România la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru toți.

Dr. O`Sullivan afirmă că experiențele personale au un rol important în modelarea bolilor psihosomatice, iar acestea sunt simptome fizice care marchează stresul emoțional. „Însăși natura fizică a simptomelor ascunde stresul de la originea acestora, deci este firesc ca persoanele afectate să caute o boală medicală care să le explice suferința”. Perspectiva scriitoarei despre cauzele emoționale și psihologice ale unor patologii întâlnite în practică este cu atât mai interesantă cu cât expertiza nu vine din domeniul psihologiei sau psihiatriei, ci din cel al neurologiei. Iar testele și analizele aplicate fiecărui caz din carte infirmă boala organică, în ciuda unor aparente simptome care pentru pacient înseamnă certitudinea bolii și a gravității acesteia, iar suferința trăită este reală.  

Cu opt studii de caz principale, care conduc firul narativ, și alte câteva exemple particulare, grăitoare pentru subiectul expus, medicul neurolog își poartă cititorii într-o călătorie fascinantă pe parcursul a nouă capitole, în care aceștia o vor cunoaște pe Pauline, care a fost bolnavă toată viața ei adultă, pe Matthew, pacientul care de la furnicături în picior, asociate ulterior cu diferite alte simptome a căpătat convingerea că are scleroză multiplă în urma cercetărilor sale pe internet, Shahina, care nu și-a mai putut mișca palma și degetele după o lovitură, deși fractura s-a vindecat corect, Yvonne, care a orbit la muncă, aparent din cauza unei soluții de curățat geamuri care i-a pătruns în ochi, Alice, medic, care trece printr-o suferință din cauza cancerului care i-a răpit mama în copilărie și care manifestă și alte dureri și simptome fără nicio cauză asociată diagnosticului sau Rachel, o dansatoare a cărei pasiune a început de la 6 ani, cu primele cursuri de balet și care în primul an de facultate a început să se simtă oboseală, lipsă de concentrare și energie. În cele din urmă ajungând să se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile. Lor li se alătură și povestea Camillei, avocata cu o viața perfectă, cu excepția unor crize convulsive inexplicabile sau a Mariei, care a trăit o copilărie și adolescență marcate de crize epileptice și petrecute sub atenta îngrijire și protecție a părinților.  

Pe lângă acestea, Suzanne O’Sullivan oferă o incursiune pe înțelesul tuturor în istoria medicală și psihologică a psihosomaticii, începând cu cercetările întreprinse de Sigmund Freud, cazuri celebre din literatura de specialitate și poveștile altor pacienți întâlniți în propria practică.

Invită, cu delicatețe și compasiune, la o căutare și o înțelegere mai amănunțită și mai profundă a condiției umane, dincolo de cauze vizibile, fizice ale unor simptome, relevând cu exemple concrete extraordinara conexiune dintre mintea, corpul și emoțiile umane. „În domeniul judiciar, adevărul are nevoie de dovezi”, spune dr. Suzanne O`Sullivan. „Dar în cazul tulburărilor psihosomatice, de multe ori diagnosticul se bazează pe lipsa dovezilor. Acest diagnostic se pune când căutăm boala și nu o găsim. Poate fi foarte greu ca pacientul să accepte că suferă de o tulburare de conversie (un simptom neurologic neexplicat medical)” și să primească informația că simptomele sale fizice pot avea o cauză psihologică. „Unii se simt pur și simplu împinși într-un colț în care acceptă rolul nediagnosticului, a celui care nu poate fi ajutat, fiindcă orice e mai bine decât umilința unei boli psihice. Societatea judecă bolile psihice și pacienții știu asta, explicând astfel dificultatea procesului de vindecare, într-o lume în care tulburările psihologice sunt încă privite ca imaginare, invalidând și chiar negând suferința persoanei care o trăiește.

Suzanne O’Sullivan este medic neurolog și face parte din echipele specializate în epilepsie din cadrul spitalului Royal London, al Spitalului National de Neurologie și al Societății de Epilepsie. Lucrează cu pacienți cu tulburări psihogene, dar și cu pacienți bolnavi de epilepsie.

Recenzie realizată de Adela Marinescu, Fabrica de PR