Lansată de Editura Trei la cea de-a 26-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus, lucrarea „Expresia psihopatologică în pictură” reprezintă o premieră în România ultimilor 53 de ani, atât datorită demersului creat de cunoscutul profesor de psihiatrie Aurel Romila, cât și conținutului acesteia.
Cartea-album, într-o prezentare inedită, are la bază arhiva unei colecții de 6130 de lucrări, desene și tablouri în ulei, realizate de 226 de pacienți care au lucrat în atelierul de pictură al Serviciului II Clinic de Psihiatrie al Spitalului 9 din București, în intervalul cuprins între 1966 și 1970. Cei 226 de pacienți reprezentau doar un sfert dintre bolnavii salonului de supraveghere (cazuri psihiatrice majore, preponderent psihoze) aflați sub îngrijirea unei echipe terapeutice conduse de dr. Romila. În această perioadă, în salonul de supraveghere s-au aflat 890 de pacienți, din totalul celor 2314 internați în spital.
„Nu aș vrea să vă spun prea multe despre carte, mi-ar plăcea să o descoperiți dumneavoastră și să o citiți. Dar pot să vă spun că este o carte <bătrână>. Eu nu sunt bătrân.J Cartea reprezintă patru ani de muncă singur, o perioadă în care pacienții mei au fost cei care m-au ajutat substanțial. Sufletul nostru e palatul nostru sau cocioaba noastră și rezistența ei antiseismică depinde tocmai de filosofie, de psihologie și adâncirea acestei dimensiuni care este sufletul omenesc”, a declarat profesorul Aurel Romila.
„Expresia psihopatologică în pictură” prezintă cititorilor, în special specialiștilor din domeniul sănătății mintale, un număr de 197 de cazuri și 803 lucrări, descrise alături de patologia fiecărui pacient, astfel ca cititorii să fie ghidați de imagini puse în contextul lor clinic și simbolic pentru a înțelege „din interior”, empatic, ce e în mintea unei persoane afectate de schizofrenie, dependențe sau tulburări neurologice.
Prof. univ. Aurel Romila, medic psihiatru, a fost șeful Catedrei de Psihiatrie de la UMF „Carol Davila” din București (1994-2004), unde, în prezent, este conducător de Doctorat. În cariera sa didactică la UMF și UEB a predat o concepție psihopatologică modernă, sistematică, bazată pe o ideație clară și distinctă sub influența lui Descartes și Henri Ey. În prezent predă la Facultatea de Psihologie a Universității Ecologice din București și, din 1990, este președintele-fondator al Asociației Psihiatrilor Liberi din România (APLR). Autor a peste 200 de lucrări științifice, este cunoscut mai ales pentru tratatele Psihiatrie (2004) și Psihopatologia și psihologia clinică (2018). A afiliat țara noastră la Societatea Internațională de Psihologia Expresiei și Art-Terapie din Paris (Spitalul „Sainte-Anne”).
A inițiat și a clădit Pavilionul de Resocializare (astăzi Pavilionul 9) de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”, unde a activat din 1962 până în 2004, înființând 14 ateliere cu diverse activități și meserii pentru bolnavii internați. Resocializarea este o concepție originală în psihiatria contemporană, care a fost probată timp de mai mulți ani prin activitate productivă și recompensarea bănească a bolnavilor psihic cu 30% din valoarea produsului. Pe lângă aspectul economic, resocializarea a influențat metodele psihoterapice prin meloterapie, expresie plastică, teatru etc.
Leave a Reply