În cartea Trei personalități: narcisică, borderline, maniaco-depresivă, psihanalistul Christopher Bollas alcătuiește un tablou clinic din perspectivă psihanalitică a trei tulburări de personalitate cu dificultăți de adaptare. Fie că expune informații de conștientare a ceea ce se află la baza acestor tulburări, modul în care se structurează acestea sau ce înseamnă munca în cabinetul de psihanaliză, el precizează că fiecare dintre ele are un numitor comun cu celelalte: „La rădăcina tuturor tulburărilor de personalitate se află durerea mentală, iar avantajul oricărei structuri de caracter este că repetiția sa oferă posibilitatea de a descoperi suferința persoanei.

Seria de eseuri își propune, prin expunerile oferite de autor, desprinse din literatura de specialitate și din practica sa, să abordeze acele elemente importante și specifice ale tulburării de personalitate narcisică, borderline și maniaco-depresivă. Cei interesați vor descoperi care sunt axiomele după care funcționează cele trei tipuri, barajele prin care cei care trăiesc în realitatea acestor tulburări își blochează expresivitatea pentru a evita suferința psihică și care sunt mecanismele specifice ce operează în interior, la nivelului sinelui, independent de cotidian. Toate aceste formează un tipar care, pe lângă scopul de a evita suferința, reprezintă și un mod de a se confrunta cu o problemă existențială, iar această perspectivă este foarte utilă în travaliul terapeutic. „S-­ar putea să fie nevoie de multe luni de analiză pentru a înțelege structura axiomatică a unui pacient, dar, dacă avem de­a face cu un narcisic, cu un borderline sau cu un maniaco­depresiv, ajungem treptat să identificăm și să recunoaștem aceste trăsături caracteristice și inteligența aspectelor lor. Indiferent dacă vedem problema ca fiind în primul rând biologică sau provocată de perturbări la nivel matern sau de dileme imposibile din realitate, fiecare tulburare este o încercare inteligentă de a rezolva o problemă existențială,” precizează Christopher Bollas.

Particularitatea unică a „Trei personalități: narcisică, borderline, maniaco-depresivă”, carte publicată recent la Editura Trei, în colecția de Psihanaliză contemporană, constă în faptul că fiecare capitol se încheie cu o narațiune la persoana întâi despre poziția acestui sine în lume. Psihanalistul pleacă de la convingerea că doar dacă își însușește logica acestor tipuri de personalitate poate începe să identifice și să empatizeze cu strategiile pe care le‑au dezvoltat cei afectați pentru a supraviețui în perioade grele. În aceeași măsură, el recomandă această tehnică tuturor celor care lucrează sau interacționează cu oameni care suferă de aceste tulburări, ajutându-i astfel în procesul de înțelegere, adaptare, susținere. „Acest exercițiu de narațiune la persoana întâi este o tehnică pe care am descoperit­o la facultate, când studiam literatura engleză. Când m-­am confruntat cu complexitățile unor personaje aparent derutante, am descoperit că le puteam aborda mai ușor dacă pur și simplu vorbeam (sau scriam) ca și cum eu aș fi fost așa. Faptul de a urmări secvențialitatea personajului așa cum acționa în lume lăsa inevitabil să iasă la lumină logica acestuia.

Finalul cărții le oferă cititorilor o altă călătorie în această lume, prin intermediul întrebărilor pe care psihologul clinician dr. Sacha Bollas le adresează autorului, din perspectiva sa asupra celor trei tulburări.

Christopher Bollas este psihanalist, membru al Societății Britanice de Psihanaliză și al Institutului și Societății pentru Studii Psihanalitice din Los Angeles. Este autorul unor lucrări de referință, precum The Shadow of the Object (1987), semnând în același timp romane şi piese de teatru. De același autor, la Editura Trei au mai apărut „Isteria” și „Prinde-i înainte de a cădea”.

Sacha Bollas este psiholog clinician cu studii doctorale în domeniu încheiate la Wright Institute din Berkeley, California și candidat senior în cadrul Institutului și Societății pentru Studii Psihanalitice din Los Angeles.

Material relizat de Adela MarinescuFabrica de PR