”Fifty Shades”: de ce se vinde atât de bine?

Triologia Fifty Shades of Grey (din care Editura Trei tocmai a lansat ultima parte – Cincizeci de umbre descătușate) ”a deschis o nouă eră în industria cărţii: cele trei volume ale scriitoarei britanice E. L. James au surclasat deja vânzările iniţiale ale unor bestselleruri ca Harry Potter şi Codul lui Da Vinci”, scrie Adevărul.

Cum se explică succesul trilogiei?

Simona Chițan de la Adevărul trece în revistă câteva posibile răspunsuri (selectez din ancheta ei Un nou fenomen: bestsellerul erotic):

 • „Prima explicaţie este aceea că cititorii au creat ei înşişi faima acestei cărţi, recomandând-o prietenilor prin viu grai, prin Facebook şi prin internet.
 • A doua explicaţie ţine de faptul că este o carte accesibilă, amuzantă, tandră şi provocatoare prin scenele erotice incendiare pe care le propune.
 • A treia, că este o poveste de dragoste frumoasă care inspiră şi dă forţă.
 • A patra, că are personaje cu care vrei-nu-vrei te identifici sau ai vrea să te identifici”, spune Magda Mărculescu, director editorial la Editura Trei.
 • Sociologii spun că succesul unui roman axat pe supunerea femeii marchează sfârşitul feminismului,
 • iar psihologii reafirmă că femeia modernă, excedată de multiple obligaţii socio-profesionale, nu mai vrea să aibă şi responsabilităţi în pat, preferând să cedeze controlul.
 • Dincolo de toate speculaţiile, autoarea E. L. James afirmă că probabil romanul ei are succes deoarece „oferă femeilor o pauză de la soţii lor”. Ce-şi doresc, de fapt, toate femeile? Un fel Christian Grey lângă ele, adică un bărbat influent, arătos, filantrop şi, nu în ultimul rând, care îşi face timp pentru a le răsfăţa.

   

Previous

Sâmbătă: Întâlnește-l pe Pascal BRUCKNER la târg! Bonus: vineri, ședință de autografe

Next

Topul vânzărilor la Gaudeamus

4 Comments

 1. alina

  Buna ziua! Legat de aceeasi Crossfire, va rog sa achiesati la ideea de a o publica. Va multumesc

  • Multumesc si eu pt. sugestie. Din ce stiu, cartea a fost deja luata de o alta editura din Romania, dar nu e o informatie 100% confirmata. (Victor Popescu, redactor)

 2. aura

  Buna ziua! Editura Trei nu are cumva in plan si publicarea trilogiei Crossfire de Sylvia Day? A avut mare succes in SUA si e foarte asemanatoare cu Fifty Shades.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén