Ultimul an marcat de pandemie ne-a dat viețile peste cap, ne-a pus la încercare răbdarea și capacitatea de adaptare și ne-a obligat la o serie de reajustări în viața de familie, dar și de la serviciu. Plecând de la toate aceste provocări, noua ediție a săptămânii ”Fii bine cu tine”, în versiune online, vă invită la o serie de webinarii psihologice găzduite de psihoterapeuți cu bogată experiență. Veți putea astfel afla mai multe despre dependența afectivă în cuplu, despre cum îi puteți ajuta și alina pe copiii rușinoși sau extrem de tensionați, dar și despre cum puteți comunica mai bine la locul de muncă, în ciuda distanțării sociale. 

Evenimentele vor avea loc între 23 (marți) – 26 (vineri) februarie și vor fi transmise live pe conturile Facebook ale organizatorilor (Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei – ISTT, Editura Trei și Librăriile Cărturești) și ale partenerului media (revista Psychologies). Cărțile de psihologie și psihoterapie publicate de Editura Trei vor fi disponibile în săptămâna 22-28 februarie cu o reducere de 25 % în întreaga rețea a Librăriilor Cărturești cât și pe librăria online www.carturesti.ro

1. De la rușinea copiilor la rușinea adulților Roxana Agafiței, psihoterapeut
Marți, 23 februarie, ora 19.00

Recomandare de lectură: Rușinea la copii. De unde le vine rușinea și cum îi putem ajuta să țină capul sus (Betsy de Thierry)

Când și cum îi spunem copilului ”Să-ți fie rușine”? Ce fel de sentimente stârnește în copil o astfel de adresare? Cum putem proteja copiii pentru a nu fi afectați? Ce rol au adulții în protejarea sau, dimpotrivă, afectarea copiilor cu privire la rușine? Află din acest webinar cum poți fi partenerul de încredere al copilului tău, cum să înțelegi de unde provine rușinea, care este impactul ei asupra ființei umane și ce putem face pentru a preveni și vindeca sentimentele de rușine excesivă.

Roxana Agafiței este psiholog, consilier psihologic și psihoterapeut practicant sub supervizare, cu o experiență de peste 20 ani. Membră a ISTT, este o susținătoare pasionată a ideii că „acolo unde apar probleme, se ivesc întotdeauna și soluții”.

2. Dependența emoțională în cupluIulia Bardar, psihoterapeut
Miercuri, 24 februarie, ora 19.00

Recomandare de lectură: Dragoste nesigură. Cum să nu mai fii gelos și dependent emoțional (Leslie Becker-Phelps)

Frica de a fi cu adevărat noi înșine este reală și o regăsim aproape de noi, în relaţiile cu cei din jur. În cuplu, ne poate fi adeseori teamă să ne dezvăluim adevărata identitate; alteori căutăm să ne confirmăm valoarea de sine prin respectiva relație. Ne este teamă că nu suntem iubiți și că vom rămâne singuri. Din nevoia de apartenență și de simbioză, ajungem să depindem în mod nesănătos de partener. Vă invităm la o discuție despre relația de cuplu și dependența emoțională, despre recunoașterea problemelor de atașament, despre cum să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, dar și pe partenerul nostru.

Iulia Adelina Bardar este consilier psihologic și psihoterapeut în supervizare, membru colaborator ISTT și membru co-fondator al Asociației ”On Institute”. Absolventă a unui masterat dedicat evaluării și psihoterapiei copilului și familiei, ea este ghidată de motoul: “Cred în oameni și în potențialul nostru de a fi bine și de a ne face bine”.


3. Trauma psihică și dezvoltarea sănătoasă a copiilor și adolescenților Diana Vasile, PhD, psihoterapeut
Joi, 25 februarie, ora 19.00

Recomandare de lectură: Instrumentar de tehnici terapeutice creative. Cum lucrăm cu adolescenții și copiii cu traumă de dezvoltare (Karen Treisman)

Dificultăți de adaptare, de reglare sau de integrare? Dezechilibru emoțional? Episoade de stres și incapacitate de comunicare? Toate acestea pot fi semne ale traumei în cazul copiilor sau adolescenților. Cum știm să le recunoaștem și să învățăm să le vindecăm efectele? Discuția va fi de folos atât pentru psihoterapeuții ce lucrează cu copii și adolescenți, precum și pentru părinți, profesori și alți îngrijitori sau tutori ai copiilor.

Diana Vasile, PhD, psiholog, psihoterapeut și formator, are o experiență didactică universitară de peste 20 ani. Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, este formator și supervizor în psihoterapie experiențială si în psihoterapii scurte. Interesul ei se centrează pe analiza procesului traumatic al persoanelor care trec prin experiențe adverse de viață și pe stimularea resurselor vizând recuperarea psihică rapidă și stabilă.

4. Ce s-a schimbat la locul de muncă (în noul context pandemic)? Ana Maria Năstase, psihoterapeut
Vineri, 26 februarie, ora 19.00

Recomandare de lectură: Cum să asculți și să te faci ascultat (Alain Braconnier)

Cum putem să învățăm să-i ascultăm pe ceilalți, dar și cum să ne construim atitudinea potrivită pentru a ne face ascultați? Cum s-a schimbat dinamica relaționării în noul context în care ne aflăm? Ce elemente trebuie ajustate în cazul muncii în echipă, pentru a sprijini colaborarea și relaţiile sănătoase? Află mai multe despre toate acestea în cadrul unei întâlniri online dedicate relațiilor la locul de muncă în vremuri de pandemie.

Ana-Maria Năstase, consilier și psihoterapeut orientat pe resurse și soluții, are atât experiența asistării psihologice a clienților pe drumul lor către a fi bine cu ei înșiși, cât și expertiza câștigată ca specialist în PR în mai multe companii multinaționale și locale. Vede terapia ca pe o călătorie ce poate fi descrisă de proverbul african: ”Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi împreună”.