Prima zi a noii ediții a Săptămânii PSI pentru părinți vă invită să aflați cum vă puteți descurca cu copii sfidători sau hipersensibili, dar și ce înseamnă să fii un părinte bun și cum puteți negocia limitele folosirii tehnologiilor digitale cu copiii și adolescenții voștri. Toate atelierele încep de la ora 18.30 și sunt găzduite de librăriile Cărturești din țară. Intrarea este liberă, iar cărțile de psihologia copilului vor fi reduse cu 25% în întreaga rețea a librăriilor Cărturești pe parcursul acestei săptămâni.
– București (Verona): Părinte și copil în era digitală: negocierea limitelor și interdicțiilor. La ce vârstă poți cumpara micuțului o tabletă? Ai dreptul să controlezi mobilul sau contul de Facebook al copilului? Ce-ar trebui să stipulezi în ”contractul” dintre tine și copil, privind utilizarea internetului și mobilului? Despre diversele întrebări și nelinști ale părinților în legătură cu prezența copilului în mediul virtual, va discuta psihanalista Ștefania Dumitrescu, președinte al Asociației Române de Psihanaliză de Cuplu și Familie din România și autoare a cărții Când ușile se deschid. Primele întâlniri psihanalitice (Trei, 2016).
– Cluj-Napoca (Iulius Mall): Copilul care îți dă de furcă. De multe ori, ca părinți, ne putem simți neputincioși în fața propriului nostru copil. Putem simți ca nu mai avem resurse pentru a depăși o situație conflictuală cu cel mic. Atitudinea lui sfidătoare, agresivă sau, din contră, prea sensibilă și inhibată, ne poate da mari bătăi de cap și ne poate face să ne întrebăm: ”Sunt un părinte bun?”. Raluca Gordan, psihoterapeut și consilier parental, va încerca să identifice, împreună cu părinții, oportunitățile folositoare pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a celor mici, explicând ce înseamnă un mediu sănătos de dezvoltare a copilului.
– Timișoara (Mercy): Copii fericiți – adulți fericiți. Obiecte, obiecte, obiecte… Dar oare de ce anume are nevoie un copil ca să fie fericit? Dar un părinte? Și oare cât costă? Despre cum putem sădi în copii semințele pentru o viață de adult fericită, timișorenii vor putea afla de la psihoterapeutul Ali-Ergun Baeram, care formează specialiști în analiză existențială și logoterapie, fiind și un experimentat realizator de programe radio.
– Iași (Palas): De ce copiii noştri se transformă în tirani? Copiii acceptă cu greu trezitul dimineața, mersul la grădiniță sau la școală, se înfurie ușor și când spun NU, rămâne NU. Părinții își folosesc toate tehnicile de negociere, se tânguie, se înfurie, se simt descurajați și învinși. Ce-i de făcut? Cum putem să evităm să ne mai lăsăm ”tiranizați” de cei mici? Va răspunde psihoterapeutul Anda Păcurar, instructor în cadrul Institutului de Psihologie și Psihoterapie Adleriană și supervizor pentru programul ”Telefonul Copilului”.
– Brașov: Arta de a fi un părinte bun. Există niște indicatori la care să ne raportăm pentru a putea spune că suntem părinți buni? Relația dintre un tată și fiica sa influențează în vreun fel educația fiicei, dar mai ales modul în care ea își va alege partenerii la vârsta adultă? În general, o fiică care se simte bine în pielea ei și care este independentă înseamnă că a primit de la tatăl său atât dragoste, cât și respect, însă fără a ignora excesele pe care cele două sentimente le generează: respectul extrem poate fi perceput ca indiferență, iar dragostea excesivă împiedică câștigarea autonomiei. Pe de altă parte, este bine cunoscută preferința mamelor pentru fiii lor. Dar este în avantajul băieților să beneficieze de atâta afecțiune? Nu cumva, din această cauză vor avea de suferit mai târziu? Veți găsi răspunsuri nuanțate împreună cu psihologul educațional Elena Stroe, consilier vocațional la Centrul de zi pentru copiii aflați în situații de risc ”Astra”, din cadrul Direcției de Servicii Sociale, Brașov.
– Arad: Copilul și spiritualitatea. Ce rol are spiritualitatea în viața copiilor? Când și cum devine un copil spiritual? Într-o lume în care educația copiilor este axată preponderent pe progresul tehnologic, spiritualitatea are de suferit. Cu toate astea, s-a dovedit că acei copii care au o relație vie cu spiritualul au mai multe șanse să devină tineri și adulți echilibrați și sănătoși. Astfel, comportamentele de risc la adolescenți sunt reduse considerabil. Vă invităm să descoperiți dimensiunea spirituală a educației oferite copiilor voștri împreună cu Ana Carolina Zimbran, consilier școlar la Liceul Teoretic ”Jozef Gregor Tajovsky” din Nădlac, cu formare în psihoterapia familială sistemică.
Leave a Reply