Contrar opiniei populare, neataşarea nu are nimic de‑a face cu a avea lucruri, ci are legătură cu părerile tale despre ceea ce ai.

De pildă: dacă posezi o sumă mare de bani, nu e nimic rău în asta, dar ai fi ataşat de suma aceea dacă nu ţi‑ai putea închipui viaţa ta fără ea. Acelaşi lucru se aplică în cazul tuturor posesiunilor tale. Dacă nu poţi să trăieşti fără ele, eşti ataşat de ele.

Fragment din:

Intelepciunea simplaNeataşarea este sănătoasă. Beneficiile sunt clare. Îţi oferă libertate. Te protejează de oamenii manipulatori. Te face să economisişti energie şi să ai o minte echilibrată. Atunci când privim serios lucrurile de care ajungem să fim ataşaţi, este de‑a dreptul bizar. Ne ataşăm de scaunul pe care ne aşezăm de obicei, de partea patului în care dormim sau chiar de cana pe care o folosim. Însă cei mai mulţi dintre oameni nu cred că sunt ataşaţi de astfel de lucruri. Şi pot să înţeleg de ce.

Hai să fim sinceri: dacă ar trebui cu adevărat să trăieşti fără să te aşezi pe scaunul ăla, fără să dormi pe partea ta de pat sau fără lucrul tău preţios, ţi‑ai reveni foarte repede. Însă întrebarea‑cheie este: „Cât de repede?“ Un bun barometru pentru evaluarea nivelului tău de ataşare e să vezi cât de mult îţi ia să îţi revii după ce pierzi ceva. Dar să îţi fie foarte clar: a‑ţi reveni după pierderea lucrurilor nu este acelaşi lucru cu a le evita. Aşa că, dacă nu ai putea să dormi pe partea ta preferată de pat, neataşarea nu ar însemna să dormi pe canapea — adică să eviţi situaţia. Aceasta ar fi detaşare. Neataşare ar fi să rămâi în pat, să renunţi la preferinţa ta şi să nu te plângi de asta.

(…)

Un ultim cuvânt: este înţelept, de asemenea, să nu te ataşezi de oameni. S‑ar putea ca asta să pară o atitudine rece. Însă trebuie să înţelegi că neataşarea de o relaţie nu înseamnă să creezi o distanţă, să fii detaşat sau să fii cu un picior înăuntru şi cu unul afară. Înseamnă să fii pe deplin dedicat, fără a lăsa ca preţuirea de sine sau fericirea ta să depindă de cealaltă persoană.

Neataşarea oferă unei relaţii spaţiul necesar pentru a respira şi ocazia de a înflori.

  

Citește și despre răbdare, curaj, creativitate, respect, milă, dăruire, competiție, valori, energie, noroc, ușurință, valori și multe alte ”lucruri mărunte” în Înțelepciunea simplă