Yrsa Sigurdardóttir revine în colecția Fiction Connection – Crime a Editurii Trei cu Prada – un roman bine construit și enigmatic, cu scene tulburătoare una după alta, toate pline de detalii misterioase și neliniștitoare.  

Într-o zonă muntoasă izolată din Islanda, echipele de căutare pornesc pe urmele unui grup de persoane dispărute. Ce i-a determinat pe turiști să vină în munți în toiul iernii grele, în beznă și viscol? Și ce i-a făcut să-și părăsească adăpostul și să se aventureze în zăpadă fără echipament? Între timp, la stația radar din Stokksnes se întâmplă lucruri bizare. Fie că e vorba de balta de sânge găsită în zăpada imaculată, în plină pustietate, fie că e vorba de un pantofior de copil dezgropat după ce a stat în pământ zeci de ani sau de puțul căscat în stâncă pe malul mării, care pare să atragă oamenii… nimic nu e ce pare a fi.

„În acest uluitor thriller de sine stătător, Yrsa Sigurdardóttir dovedește, o dată în plus, că este «un generator de spaimă la fel de talentat ca Stephen King».“ – The Independent

Regina incontestabilă a crime-ului nordic ne propune o poveste întunecată, înfiorătoare și captivantă de la început până la sfârșit. Sentimentul de neliniște și agitație rămâne cu noi pe parcursul întregii cărți, în timp ce personajele Yrsei Sigurdardóttir se luptă cu tulburări mentale, dar și cu condiții meteorologice ostile. În Prada, volum publicat în traducerea lui Liviu Szoke, autoarea combină descrierile lirice ale peisajelor cu detalii despre evenimente terifiante care au avut loc în trecut. 

„Atmosfera e ca un gheizer care erupe. Inițial, totul pare calm, apoi începe să fiarbă, după aceea să clocotească de-a binelea, iar în final totul o ia razna. Prada te poate împiedica să dormi noaptea. Povestea îți dă fiori și e bine construită, iar premisa e înspăimântătoare și cutremurătoare.“ – Morgunblađiđ 

Yrsa Sigurdardóttir, născută la Reykjavík în 1963, a debutat în literatura polițistă în 2005, cu Ultimul ritual, romanul ce deschide celebra serie care o are ca protagonistă pe avocata Thóra Gudmundsdóttir. Suflete damnate, al doilea volum din serie, a fost nominalizat la Shamus Award în 2010. În 2011, Îmi amintesc de tine a primit Icelandic Crime Fiction Award, iar în 2015 Tăcerea mării a câștigat Premiul Petrona pentru cel mai bun roman polițist scandinav. Cărțile Yrsei Sigurdardóttir au fost traduse în peste 30 de limbi. 

De aceeași autoare, la Editura Trei au mai apărut: Suflete damnate, Zile întunecate, Cenușă și pulbere, Îmi amintesc de tine, Renegații, precum și patru volume din seria Freyja și Huldar: Moștenirea, Răfuiala, Iertarea și Stânca Spânzuratului.