De la Cain la Einstein, Darwin și Freud, de la da Vinci și Picasso la Atatürk și Mandela și de la Maica Tereza și Gandhi până la Hitler și Jack Spintecătorul, Lemoine expune viețile și evaluează sănătatea psihică a celor mai mari savanți, mari spirite din toate secolele, artiști, sfinți, eroi din Antichitate, dar și celebri criminali.

45 dintre cele mai cunoscute personaje ale omenirii, trecute prin analiza și anamneza medicului psihiatru și doctorului în neuroștiințe Patrick Lemoine. 45 dintre cele mai luminate și, totodată, controversate minți, fie că aparent au reprezentat prin creativatea, empatia și dăruirea lor genii ale binelui, fie că și-au asigurat locul în istorie prin crime abominabile și cruzime, devenind genii ale răului.

„Sănătatea psihică a geniilor. Genii ale binelui, genii ale răului”, recent publicată la Editura Trei, îi poartă pe cititori prin cele mai relevante aspecte din viețile acestor oameni către posibile diagnostice psihiatrice care le-au marcat acțiunile. „M-au interesat parcursurile lor, de multe ori incredibile, elementele-cheie din viața lor, anecdotele bizare. M-am imersat în profunzimea, uneori abisală, a personalității acestora; astfel, am început să le evaluez sănătatea psihică așa cum fac zi de zi cu cei care se prezintă la mine la cabinet”, spune Patrick Lemoine.

Atât cei pasionați de lectura biografiilor, cât și specialiștii în sănătate mintală vor găsi informații surprinzătoare cuprinse într-un tablou inedit: de la geniile științei, ca Albert Einstein, Marie Curie, Louis Pasteur, până la Nicolaus Copernic, Charles Darwin și Sigmund Freud sau genii ale artei ca Leonardo da Vinci, Pablo Picasso și Charlie Chaplin, cărora li se alătură sfinți, genii antice și biblice ca Sfântul Dominic, Ludovic al IX-lea (Sfântul Ludovic), Maica Tereza, Marc Aureliu, Cain, Noe, Iov și Iuda sau oameni ai faptelor bune, ca Niccolò Machiavelli, Mahatma Gandhi, Mustafa Kemal Atatürk, Nelson Mandela, Martin Luther King sau Zinédine Zidane, toți își găsesc un loc în paginile cărții Sănătatea psihică a geniilor, cu realizări spectaculoase, vieți marcate de suferințe și, uneori, de controverse.

Din acest tablou al umanității nu lipsesc, desigur, nici autorii de genocide ca Ginghis Han, Caterina de Medici, Hitler și Stalin, Pol Pot, Mao Zedong sau criminali în serie – Sade, Jack Spintecătorul, doctorul Marcel Petiot sau Mary Besnard, printre alții. 

Care sunt trăsăturile lor de personalitate? Cărei trăsături li se datorează realizările? Inteligenței? Norocului, oportunității de care au știut să profite la momentul potrivit? Poveștii lor de viață? Forței sufletești? Corectitudinii judecății? Tăriei în fața oricărei încercări? Ce secrete și slăbiciuni au? Este dovedită legătura dintre geniu și nebunie? Acestea sunt doar câteva întrebări la care cititorii vor putea găsi un răspuns în această călătorie prin mințile celor care au devenit legendari. Și cele de la a pornit autorul volumului, căutând inclusiv puncte comune și asemănări între aceștia. „Un ultim avertisment cititorului: m-am străduit să fiu cât de științific se poate, totodată și prudent, însă fiind curios cu privire la ipoteze nu m-am abținut mereu să nu fiu pur și simplu speculativ. Această lucrare nu este un tratat de istorie, este doar relatarea unei plimbări, cea a unui psihiatru clinician (…)”, încheie Lemoine introducerea celor 45 de frânturi de viață și fapte.  

Patrick Lemoine este psihiatru, doctor în neuroștiințe și a condus stagiile clinice de la Universitatea Claude Bernard din Lyon. A publicat numeroase lucrări despre tulburările de somn, tulburările de anxietate și dependența de medicamente. La Editura Trei a mai apărut Sănătatea mentală a marilor conducători ai lumii.

Material realizat de Adela Marinescu – Fabrica de PR