Scriitoarea Ioana Maria Stăncescu, publicată în colecția Autori Români a Editurii Trei, coordonată de Magdalena Mărculescu, va fi prezentă la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), cel mai mare festival literar din Estul Europei, care va avea loc între 18 și 22 octombrie 2023.

Iată ce ne-a mărturisit Ioana Maria Stăncescu despre participarea la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași: Sunt onorată și foarte fericită să mă regăsesc pe lista scriitorilor invitați anul acesta la FILIT. Am fost anul trecut ca jurnalist și am rămas impresionată de organizarea impecabilă, de entuziasmul voluntarilor, de efervescența acelor zile și de căldura oamenilor. FILIT nu este doar al scriitorilor și al jurnaliștilor, ci este și al Iașiului. Abia aștept să ajung, să mă văd cu toată lumea și să retrăiesc sentimentul acela bun, de apartenență la o comunitate.

Ioana Maria Stăncescu este autoarea romanului Tot ce i-am promis tatălui meu laureat în 2021 la Festival du Premier Roman de la Chambéry. În primăvara anului viitor, Editura Trei va publica cel de-al doilea roman al Ioanei Maria Stăncescu.

Cititorii se pot întâlni cu Ioana Maria Stăncescu la FILIT vineri, 20 octombrie și sâmbătă, 21 octombrie, în cadrul următoarelor evenimente:

Vineri, 20 octombrie

10.00-12.00 | Colegiul Național Iași
Scriitori printre liceeni
Invitate: Lilia Calancea, Ioana Maria Stăncescu
Coordonatoare: prof. dr. Mihaela Cobzaru, prof. dr. Gabriela Petrache
Eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași

14.00-15.30 | Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași
Extemporal de traducere din limba română (joute de traduction)
Participă: Iulia Badea Gueritée, Ioana Maria Stăncescu
Eveniment organizat de Catedra de Limba Franceză a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iași

Sâmbătă, 21 octombrie
18.00-19.30 | Casa FILIT (Piața Unirii)
Scriitori în Centru
Invitate: Lilia Calancea, Giulia Caminito, Ioana Maria Stăncescu
Moderatoare: Raluca Aftene

________________________________________

Despre romanul Tot ce i-am promis tatălui meu:

„Cartea Ioanei Maria Stăncescu operează un chiuretaj deloc tandru prin viața unei fiice–femei–mame–iubite în punctul său de maximă tensiune. Deși pare să o dea peste cap, o veste năucitoare o ajută de fapt să scape de zgură, frici și culpabilizări refulate.” — Cristina Hermeziu, jurnalistă și scriitoare

„Povestea de iubire, fie ea și una la distanță, imposibilă, dar cu atât mai ușor de dus, vine ca un colac de salvare, iar eroina o (re)trăiește ca pe o a doua șansă, cu disperarea specifică a celor care nu mai au timp — totul într-o atmosferă cu iz parizian.” — Mara Wagner, jurnalistă și scriitoare

„Cu fiecare ușă pe care o deschide, Ada devine tot mai umană și nu se ferește să se expună cu toate slăbiciunile ei, ca în final, la capătul acestui demers curajos, Ada să ajungă — folosind celebra expresie a Virginiei Woolf — în acea „cameră doar a ei”.” — Corina Sabău, jurnalistă și scriitoare


Despre autoare:

Ioana Maria Stăncescu s-a născut la București, în 1975, și a studiat limba și literatura franceză la Universitatea București. După câțiva ani de presă scrisă, a devenit redactor la emisiunile în limba franceză la Radio România Internațional, unde lucrează și-n prezent. A semnat articole și reportaje în publicația francofonă Regard.