Ceea ce doream eu să explorez erau modurile în care ne folosim intuiția pentru a lua decizii majore în viață.

 

Senzația aceea ciudată că ceva ce tocmai am făcut sau suntem pe cale să facem este total corect sau total incorect: dacă persoana pe care tocmai am întâlnit‑o este partenerul perfect sau un șarlatan notoriu; dacă o decizie riscantă cu privire la afaceri va da rezultate bune sau va conduce la un eșec total. Mam întrebat dacă oamenii norocoși își folosesc inutiția mai des decât ghinioniștii. Dacă da, atunci o folosesc pentru toate tipurile de decizii sau doar pentru anumite tipuri de decizii?

Pentru a descoperi răspunsurile la câteva dintre aceste întrebări, am decis să fac o anchetă. Am rugat peste o sută de norocoși și ghinioniști să răspundă la un chestionar scurt referitor la rolul intuiției în viața lor. Prin aplicarea chestionarului doream să aflu dacă participanții își foloseau intuiția atunci când luau decizii în patru arii specifice ale vieții lor — cariera, relațiile personale, afacerile și banii.

Cum sa-ti ajuti noroculRezultatele au fost fascinante. Un procentaj important de persoane norocoase își foloseau intuiția atunci când luau decizii în două din cele patru arii menționate în chestionar. Aproape 90% dintre norocoși spuneau că aveau încredere în intuiția proprie atunci când era vorba de relații personale, iar aproape 80% dintre ei spuneau că intuiția juca un rol vital în alegerile referitoare la carieră. Poate mai important decât aceste rezultate este faptul că un procentaj mai mare de norocoși decât de ghinioniști au răspuns că au încredere în intuiție în toate cele patru arii. Și adeseori aceste diferențe erau semnificative. Norocoșii care își foloseau intuiția pentru a lua decizii financiare importante erau cu circa 20% mai mulți decât ghinioniștii, și tot cu 20% mai mulți, când era vorba de decizii din domeniul carierei.

Fragment din:

Aceste rezultate indicau o legătură importantă între noroc și intuiție. Un număr mult mai mare de norocoși decât de ghinioniști se bazau pe intuiție atunci când trebuiau să ia decizii importante în viață. Mesajul era simplu — când era vorba de noroc, intuiția era importantă. Dar aceste rezultate creau, de asemenea, mai multe întrebări decât răspunsuri.

  • Oare acest al șaselea simț al norocoșilor era precis și demn de încredere?
  • Dacă da, de ce?
  • Și de ce ghinioniștii luau decizii intuitive mult mai rar decât norocoșii?

Pentru a afla mai multe, era nevoie să pătrundem și mai adânc în inconștient.

Peste o sută de ani de cercetări psihologice au scos la iveală multe lucruri despre modul în care gândim, simțim și ne comportăm. Unele dintre cele mai suprinzătoare și mai curioase descoperiri s‑au concentrat în jurul rolului jucat de inconștient în viața noastră de zi cu zi. Dacă vă întreb de ce ați decis să cumpărați un tricou anume sau să vă zugrăviți camera într‑o culoare și nu în alta, atunci probabil veți putea să îmi dați un răspuns clar. Poate ați cumpărat tricoul pentru că vă plăcea imprimeul. Poate ați zugrăvit camera în acea culoare pentru că aduce căldură și confort. Știți de ce ați făcut ceea ce ați făcut. Indiferent dacă deciziile sunt majore sau lipsite de importanță, sunteți conștienți de procesul raţional din spatele lor.

Sau, cel puțin, credeți că sunteți. Și dacă toate astea ar fi o iluzie? Dacă multe dintre deciziile importante din viața voastră ar fi fost influențate de factori exteriori conștiinței? Poate că sună ca un scenariu de film sau o teorie a conspirației, dar rezultatele a sute de experimente psihologice sugerează că așa stau lucrurile. Conștientizăm doar o mică parte din factorii care ne influențează modul în care gândim, luăm hotărâri și ne comportăm.

În schimb, suntem adeseori influențați de inconștient.