Ține minte, cea mai recentă carte semnată de autoarea americană Lisa Genova și publicată de Editura Trei, este o explorare fascinantă a modului complex în care ne aducem aminte, a motivelor pentru care uităm și a felului în care ne putem proteja memoria.
În Ține minte, Lisa Genova analizează cum se formează amintirile și cum le regăsești, cum le pierzi temporar sau pentru totdeauna și de ce unele sunt create doar pentru câteva clipe, iar altele durează o viață. Vei înțelege limbajul și funcționarea memoriei, punctele ei forte incredibile și slăbiciunile înnebunitoare, vulnerabilitățile naturale și superputerile ei latente. Iar asta îți poate schimba viața.
„Un glosar temeinic despre felul în care funcționează sau nu memoria. Acest studiu este un punct de plecare accesibil pentru oricine se întreabă cum și de ce tot uită unde și-a lăsat cheile de la mașină.“ – Publishers Weekly
Ai intrat vreodată în panică pentru că nu-ți aminteai numele actorului din filmul văzut doar cu o săptămână înainte? Te-ai dus într-o cameră, dar ai uitat de ce? Dacă ai peste 40 de ani, probabil că nu ți se pare amuzant; poate crezi că sunt semne de Alzheimer sau demență. Însă pentru cei mai mulți dintre noi, este absolut normal. Memoria e departe de a fi perfectă, iar uitarea face parte din natura umană.
„Recurgând la experiența de cercetător în neuroștiințe și la darul ei de povestitor, Lisa Genova explică nuanțele memoriei omenești.“ – Steven Pinker, Universitatea Harvard
Creierul tău este senzațional. În fiecare zi realizează miriade de miracole — vede, aude, gustă, miroase, pipăie. Mai simte și durere, plăcere, temperatură, stres, precum și o mare varietate de emoții. Face planuri și rezolvă probleme. Știe care este poziția ta în spațiu, pentru ca tu să nu te lovești de pereți sau să nu cazi de pe bordură, când vrei să traversezi strada. Înțelege și produce limbaj. Mediază dorința ta de ciocolată și de sex, capacitatea ta de empatie față de bucuria sau suferința altora, precum și conștiința faptului că exiști. Și mai știe să memoreze. Dintre toate miracolele complicate și senzaționale pe care le realizează creierul tău, memoria este cel mai mare. Dar, oricât ar fi de miraculoasă, necesară și omniprezentă în viețile noastre, memoria nu este nici pe departe perfectă. Creierul nostru nu este proiectat să rețină nume de persoane și ce avem de gând să facem mai târziu sau să catalogheze tot ceea ce întâlnim. Aceste imperfecțiuni se înscriu pur și simplu printre setările din fabrică. Până și în cazul minților celor mai istețe, memoria este failibilă.
„Numeroasele exemple pe care le dă Genova din viața personală și profesională îl ajută pe cititor să se raporteze la situații similare, iar cunoștințele ei evidente despre memorie și creier au ca rezultat o carte mai profundă decât multe altele pe același subiect. Scriitura alertă și povestirea accesibilă asigură o lectură convingătoare.“ – Kirkus Reviews
Lisa Genova a absolvit Bates College ca șefă de promoție, cu o diplomă în psihobiologie, și are un doctorat în neuroștiințe la Universitatea Harvard. Călătorește în toată lumea pentru a susține conferințe despre boli neurologice și apare în numeroase emisiuni televizate. Prezentarea ei la TED, „Ce poți face ca să previi boala Alzheimer”, are peste cinci milioane de vizualizări. Romanul ei de debut, Altfel… și totuși Alice s-a tradus în 36 de limbi, a primit numeroase premii și a fost ecranizat la Hollywood, iar Julianne Moore a câștigat un premiu Oscar pentru rolul principal.
La Editura Trei au apărut romanele Altfel… și totuși Alice și Partitura suferinței.
Leave a Reply