Editura Trei propune la Gaudeamus-ul din acest an cărți cu teme și abordări foarte variate: veți putea arunca un ochi în mintea schizofrenicilor care pictează ori a sportivilor care gafează; veți putea găsi cele mai bune sfaturi pentru a crește niște copii creativi și generoși; veți găsi cele mai rafinate instrumente psihologice pentru a-i analiza pe politicieni, dar și cele mai benefice căi de reintrare în contact cu propria viață interioară. O viață, știm bine, plină de drame și zbucium, când îți vine adesea să întrebi: ”Ce-ar face Freud în locul meu?”

Iată deci 10 dintre cel mai interesante noutăți ”psi”:

10. Voi scăpa vreodată de tine? Cum să faci față despărțirii de o persoană narcisică, fără a-i afecta pe copii. Psihoterapeută de cuplu, specializată în tratarea abuzurilor sexuale și a relațiilor maritale disfuncționale, Kary McBide oferă un ghid util pentru a lua cele mai bune decizii (pentru sine și pentru copii) atunci când relația maritală cu o persoană narcisică a devenit insuportabil de distructivă și nesănătoasă.

9. Abordări psihodinamice ale schimbării comportamentale. Profesorul american de psihiatrie Fredric N. Busch demonstrează că terapeuții pot învăța strategii și intervenții eficiente de modificare a comportamentelor și obișnuințelor nu doar din manualele cognitiv-comportamentale, dar și din practica psihanaliștilor. Fapt este că elucidarea conflictelor inconștiente nu este îndeajuns; e nevoie tot timpul și de ”țintirea” comportamentelor noastre rezistente la schimbare.

8. Timpul miracolelor. Șapte pași pentru o educație reușită a copiilor (0-2 ani). În al doilea volum a unei serii de cinci cărți dedicate parentingului, psihologa norvegiană Hedvig Montgomery reamintește părinților că, indiferent de provocările primilor ani din viață (privind somnul, alimentația, învățarea limbajului și a autonomiei), ingredientul-cheie este același: păstrarea unei legături afective pozitive și profunde cu cel mic.  

7. Viața interioară. Apreciatul psihiatru parizian Christophe André revine cu un antidot perfect la accelerația smintită a lumii de azi. Ajutați de mindfulness, neuroștiințe și pasaje grăitoare din marea literatură (de la Tolstoi și Rilke la Pessoa și Cioran), avem acum la îndemână 40 de exerciții de autocunoaștere și de redescoperire a forței interioare. E o șansă de a ne înțelege mai bine emoțiile (de la gelozie la compasiune), dar și experiențele existențiale (de la boală la singurătate). Meditația e și ”exercițiu de viață interioară”, dar și ”o modalitate de a răspunde inteligent situațiilor de viață, în loc de reacționa impulsiv”, ne promite autorul.

6. Sportivi pe divan. O abordare psihodinamică. Vreți să pricepeți de unde vin renunțările, accidentările sau rateurile de neînțeles ale tenismenilor și fotbaliștilor pe care îi urmăriți cu pasiune? Vreți să înțelegeți de ce sportivii se uită adesea la antrenor ”ca la un părinte”? Sau cum poate fi utilizată în mod constructiv agresivitatea într-o competiție sportivă? Psihiatrul argentinian Ricardo Rubinstein vă dezvăluie partea nevăzută, inconștientă, a fluxului de emoții, fantasme și defense care mobilizează sau inhibă energia și motivația sportivilor, antrenorilor și spectatorilor.

5. Cum să formezi oameni de succes. Sfaturi simple pentru schimbări radicale. Esther Woijcicki este o celebră specialistă în educație, care a mentorat cele mai strălucite minți din Silicon Valley. Citiți-i cartea, v-o recomandă actorul James Franco și fiica lui Steve Jobs, care i-au fost elevi. Bucurați-vă de lecțiile de viață ale experimentatei autoare, lecții centrate pe cinci valori cardinale: încredere, respect, independență, colaborare și generozitate.

4. Ce-ar face Freud în locul tău? Cum ar rezolva cei mai mari psihoterapeuți problemele tale cotidiene. De ce ne verificăm cu anxietate telefoanele inteligente din două în două minute? De ce ne ieșim din minți când suntem la volan? Și ce să răspunzi când prietena/partenera de întreabă: ”Crezi că arăt grasă în hainele astea?”. Pornind de la zeci de astfel de mici dileme ale vieții de zi cu zi, Sarah Tomley (terapeut britanic) prezintă cele mai influente curente de gândire din psihologie: de la Jung și Winnicott la Kahneman și Csíkszentmihályi.

3. Nebunie și vindecare. Povestea unei neurocercetătoare rătăcită în propria minte. Specializată în fiziologia bolilor mentale, Barbara K. Lipska a fost diagnosticată în 2015 cu metastază la crier. Lobul ei frontal (sediul gândirii) a fost profund afectat, aruncând-o în abisul nebuniei. În mod miraculos, după 8 săptămâni de imunoterapie, autoarea și-a recăpătat facultățile mintale – aflați detaliile poveștii ei despre fragilitatea și reziliența crierului uman.

2. Psihicul politic. Terapeutul jungian Andrew Samuels este nu doar un lider de școală foarte respectat în Marea Britanie, dar și un atent analist al dezbaterilor politico-economice. Aflați cum puteți folosi ”contratransferul” pentru a ”scana” în profunzime afectele și fantasmele vehiculate de politicieni, dar și cum a ajuns Jung să scrie rânduri cu conotații antisemite.

1. Expresia psihopatologică în pictură. Cunoscutul profesor de psihiatrie Aurel Romila prezintă într-o inedită carte-album peste 800 de picturi și desene semnate de 226 pacienți internați pentru diverse tulburări psihice sau neurologice. Ghidați de imagini puse în contextul lor clinic și simbolic, veți putea înțelege ”din interior”, empatic, ce e în mintea unei persoane afectate de schizofrenie, dependențe sau tulburări neurologice.  

VĂ AȘTEPTĂM DUMINICĂ LA LANSAREA ACESTEI CĂRȚI: