Cum să crești copii ”descurcăreți” și spontani? Cum să-ți vindeci temerile și afecțiunile somatice (chiar și prin placebo-uri mentale)? Cum să ”smulgi” adevărul printr-un interogatoriu empatic? Și cum să afli marile teorii din psihologie în doar ”15 minute”? Iată o parte dintre întrebările la care v-am răspuns anul trecut prin colecția de ”Psihologie practică”.

  1. Copil fericit - copil adultCopil fericit – adult fericit. Cinci pași pentru a-i ajuta pe cei mici să-și conserve bucuria pe tot parcursul vieții. Cum putem evita situația frecventă în care copilul zburdalnic, cu ochi vii, se transformă într-un adult mohorât, într-un contabil al propriei vieţi? – aceasta e problema pe care vrea s-o rezolve psihiatrul american Edward M. Hallowell
  2. Principiul placebo. Cum ne vindecă așteptările pozitive. Antje Maly-Samiralow este o jurnalistă germană de popularizare a științei. A încercat pe pielea ei autosugestiile placebo, dar a vorbit și cu o sumedenie de medici despre studii și cazuri de cabinet. Ei bine, da, un factor esențial în vindecare sunt așteptările pozitive susținute de o bună relație medic-pacient. Nu pot face minuni, dar pot ușura considerabil suferința.
  1. Calea învingătorului. Cum să crești șansele copilului tău de a reuși în lumea de mâine? Sau, mai pe șleau, cum poți să educi un copil ”descurcăreț”, abil în relațiile cu ceilalți și în stare să profite, ca un ”antreprenor”, de fiecare ocazie?
  1. In 15 minute psihologÎn 15 minute psiholog. Anne Rooney este o autoare britanică de pop science care știe să-ți explice teorii psihologice savante pornind de la situații cât se poate de pământești: de ce nu sărim în ajutor când suntem mai mulți martori la o agresiune? indulgența în educație face rău copilului? de ce nu poți să te trezești?…
  1. Află adevărul. Învață de la foști agenți CUA cum să convingi pe oricine să-ți destănuiască totul. Specialiști în anchete și psihologie criminalistică, cei trei autori americani te învață cum să conduci un altfel de interogatoriu decât cele din filmele cu polițiști răi, o confruntare empatică și nonviolentă.
  1. Fiicele perfecteFiice perfecte. Fiicele adulte ale alcoolicilor. Plecând la o sumedenie de mărturisiri ale unor femei provenite din familii cu părinți alcoolici, cartea povestește procesul prin care poate fi spart tiparul moștenit de familie și axat pe negare, secrete și codependențe.
  1. Cum să-ți controlezi anxietatea. Ia tot ce e mai bun din griji, stres și temeri. Recomandată de Asociația Americană de Psihologie (APA), cartea psiholoagei clinician Brett A. Moore oferă cele mai diverse tehnici (de la mindfulness la contestarea gândurilor iraționale) pentru toți cei ce trec prin atacuri de panică, îngrijorări excesive și temeri exacerbate.

anxietatea-banner2