Cum ne putem îmbunătăți relațiile personale și sociale cu sexul opus? De ce bărbații și femeile nu reușesc să comunice la nivel personal?

Dr. Lillian Glass identifică 20 de diferențe între modul de a comunica al bărbaților și cel al femeilor care se pot aplica vieții personale a fiecăruia dintre noi și care, dacă nu sunt înțelese, pot avea un efect nociv asupra relațiilor interpersonale. Iată care sunt acestea:

PP_Ba nu ba da_C11. Bărbații și femeile au un limbaj al trupului diferit. Limbajul trupului în cazul bărbaților este mai neatent, mai neglijent decât cel al femeilor.

2. Bărbații și femeile au o postură diferită a capului. Multe femei au tendința să aplece capul când vorbesc, în timp ce bărbații au tendința să încline capul într‑o parte când vorbesc sau când ascultă.

3. Bărbații și femeile gesticulează diferit, iar acest lucru poate fi interpretat greșit. Bărbații depărtează mâinile de corp când gesticulează, dând femeilor impresia că nu sunt la fel de sensibili ca ele atunci când conversează.

4. Bărbații și femeile diferă și în privința spațiului pe care îl revendică într‑o încăpere. Bărbații revendică mai mult spațiu și obișnuiesc să invadeze spațiul personal al celorlalți mai frecvent decât femeile.

5. Bărbații au tendința să evite contactul vizual în mult mai multe cazuri decât femeile, în special în situații plăcute.

6. Bărbații nu reacționează la spusele interlocutorului prin expresia feței la fel de mult ca femeile. Când ascultă pe cineva vorbind, bărbații zâmbesc mai rar decât femeile, dar se încruntă şi mijesc ochii mai des.

7. Bărbații și femeile au o tonalitate a vocii diferită și o intonație diferită. Vocea bărbaților este de obicei mai nazală și vădește mai puțin entuziasm.

8. Bărbații au tendința să‑și întrerupă interlocutorii mai des decât femeile, nu dau un feedback imediat, de genul „hm, îhî“, iar răspunsurile lor sunt cât se poate de scurte. Bărbații obișnuiesc să schimbe deseori subiectele aduse în discuție de femei, nu și pe cele inițiate de ei.

9. Bărbații și femeile se deosebesc și când este vorba de detaliile pe care le oferă în timpul conversației.

10. Bărbații preferă monologul și mai puțin dialogul.

11. Femeile au abilități de ascultare mai bune, reacționând la spusele interlocutorului prin expresia facială și feedback verbal.

12. Bărbații sunt mai zgârciți cu complimentele.

13. Bărbații și femeile își manifestă diferit entuziasmul sau starea de nervozitate. Bărbații obișnuiesc să țipe sau să strige, în timp ce femeile, cel mai adesea, izbucnesc în plâns.

14. Bărbații și femeile se acuză și se învinuiesc unul pe altul în mod diferit. Femeile lansează mai multe acuzații, dar în mod indirect. De obicei, spun lucruri de genul: „Cum de nu mă suni niciodată?“, în timp ce bărbații spun lucrurilor pe nume: „Nu m‑ai sunat“.

15. Bărbații și femeile se poartă altfel și când au nevoie de ajutor. De obicei, bărbații încearcă să se descurce singuri, în timp ce femeile cer ajutor.

16. Când vor ceva, bărbații dau comenzi („Dă‑mi o bere“), în timp ce femeile folosesc o formulă afectuoasă („Dragul meu, ești așa de bun să‑mi aduci o bere?“).

17. Bărbații și femeile glumesc diferit. Umorul bărbaților este de obicei mai grosolan și cu tentă sexuală. Ei fac şi mai multe glume proaste.

18. Bărbații și femeile vorbesc despre lucruri diferite. Femeile vorbesc cel mai adesea despre autodezvoltare, modă, alte persoane și relații, în timp ce bărbații vorbesc despre sport, afaceri, mecanisme de tot felul, mașini și muzică.

19. Bărbații și femeile reacționează diferit când sunt refuzați. Femeile tind să ia respingerea mai personal decât o fac bărbații.

20. Bărbații și femeile sunt diferiți și atunci când oferă informații personale. Bărbații obișnuiesc să ofere mai puține informații personale, în timp ce femeile intră în detalii.

Dacă analizăm aceste 20 de diferențe care privesc modul de a comunica specific celor două sexe, ne este mai ușor să înțelegem de ce bărbații și femeile întâmpină atâtea greutăți când comunică unii cu alții.

Fragment din volumul nou apărut în colecția Psihologie Practică: Ba nu, ba da! Cum să punem capăt lipsei de comunicare dintre el şi ea de Lillian Glass