Ghidul DSM-5

Update:

Joel Paris, profesoară de psihiatrie a Universităţii McGill din Montreal, povestește în ghidul de față că au existat propuneri de a elimina din DSM-5 câteva din tulburările de personalitate pentru care nu existau suficiente date statistice relevante. Propunerea a fost însă respinsă și s-au păstrat aceleași categorii nosologice din DSM-IV. Iată un fragment din Ghidul DSM-5 referitor la dezbaterile ce-au pregătit noua ediție a manualului:

Textul inițial:

Un alt motiv de controversă în ceea ce priveşte propunerile pentru DSM‑5 a fost eliminarea a 4 din 10 categorii de tulburări de personalitate.

Aceasta s‑a bazat pe lipsa cercetării asupra câtorva categorii, dar niciunele dintre cele menţinute nu beneficiau de o bază de cercetare prea solidă.

În DSM‑I şi DSM‑II, diagnosticele de tulburare de personalitate erau un amestec de tulburări vag definite, iar multe au ajuns să fie incluse în DSM‑III şi DSM‑IV. Astfel, cele 10 categorii din ultima ediţie erau tributare în aceeaşi măsură tradiţiei şi ştiinţei.

La patru dintre aceste categorii statistice s‑a renunţat atunci când s‑au făcut propunerile pentru DSM‑5.

  • Personalitatea schizoidă nu a fost studiată de cercetători şi poate prea bine să fie o formă mai uşoară a tulburării de personalitate schizotipală (Siever, 2008).
  • Tulburarea de personalitate paranoidă, împreună cu tulburarea de personalitate dependentă, se bazează pe un set de criterii care descriu acelaşi fenomen de opt sau nouă ori în contexte diferite. (Cât de multe feluri de a spune „suspicios“ sau „avid de afecţiune“ există?)
  • Tulburarea de personalitate histrionică nu are niciun fel de bază empirică.

 

Sunt înclinat să‑l parafrazez pe Lordul Înalt Călău (*) al lui W.S. Gilbert şi să conchid: „Niciuneia dintre ele nu i se va duce lipsa“. Totuși, în cele din urmă toate cele patru  categorii au fost repuse la locul lor în DSM-5, cu aceleași criterii pe care le aveau și în DSM-IV.

 

——-

Lord High Executioner, personaj din opera comică The Mikado, a cărei premieră a avut loc la Londra în 1885 şi care satiriza politica şi instituţiile britanice. (N.t.)