Fericirea
ȘASE TEHNICI CARE SĂ TE AJUTE SĂ‑ȚI ÎNCEPI ZIUA CU ZÂMBETUL PE BUZE

„De când fericirea ți-a aflat numele, bate drumurile să te găsească.“ — Hafiz

Dovezile științifice sunt grăitoare — fericirea chiar contează. Fericirea s-a dovedit a aduce numeroase beneficii, inclusiv îmbunătățirea randamentului, a sănătății și a relațiilor. Mai mult decât atât, este contagioasă — oamenii care exultă îi stimulează și pe cei din jurul lor să se simtă mai fericiți. Succesul nu este sursa fericirii; fericirea este cea care stă la originea succesului.

Fragment din Rise and Shine, volum apărut de curând în colecția Psihologie Practică

Cele șase practici E.I.F.L.A. din acest capitol îți vor oferi o serie de lucruri pe care le poți face pentru a-ți oferi încântare dimineața. Acestea te vor ajuta să abordezi ziua cu zâmbetul pe buze, simțindu-te fericit și inspirat.
Îmbrățișarea
• Recunoștința
• Bucuria
• Tu, cel sau cea din oglindă
• Enunțurile cu caracter pozitiv
• Zâmbetul

Alege pe oricare dintre ele te-ar atrage. Dacă nu ești sigur cu ce să începi, Îmbrățișarea și Zâmbetul sunt practici simple, dar de mare efect, potrivite pentru început.

ÎMBRĂȚIȘAREA

„Toată lumea are nevoie de îmbrățișare. E un gest care poate să-ți schimbe metabolismul.“— dr. Leo Buscaglia, Living, Loving and Learning

În calitate de ființe umane, suntem dependenți de relaționare și de contactul cu semenii. Atingerea fizică contribuie la dezvoltarea, creșterea și reușita noastră. Copiii și animalele cunosc acest lucru instinctiv, cercetările demonstrând chiar că preferă contactul fizic în detrimentul hranei.

Renumitul terapeut de familie Virginia Satir afirma: „Ca să supraviețuim, avem nevoie de cel puțin patru îmbrățișări pe zi, de opt, ca să ne păstrăm în formă și de douăsprezece, pentru a prospera“.Cercetările actuale confirmă afirmația. Începerea zilei cu o îmbrățișare ne răspândește în corp o întreagă gamă de substanțe chimice care favorizează buna dispoziție, cum ar fi oxitocina (hormonul iubirii) și serotonina (hormonul responsabil de stabilizarea afectivă). Acestea ne induc sentimente de apropiere și de apartenență și ne îmbunătățesc dispoziția.

Există tot mai multe dovezi că oferirea și acceptarea îmbrățișărilor stimulează starea de bine și sistemul imunitar și au un efect de tampon împotriva stresului. Acest lucru înseamnă că îmbrățișările regulate te ajută să te simți optimist și sănătos, chiar și în cele mai stresante zile.Poate că zilele tale încep deja cu o îmbrățișare; poate că nu; poate că nu-i ceva la care să te fi gândit prea mult. În orice caz, merită să reflectezi la modul în care poți include, în chip conștient, îmbrățișarea și contactul fizic în cadrul rutinei tale matinale. Nu contează pe cine îmbrățișezi (desigur, atâta timp cât celălalt este de acord): ar putea fi un membru al familiei, partenerul tău sau un prieten. Și cea mai importantă chestiune este că vor beneficia și ei de pe urma îmbrățișării.

Nici măcar n-ai nevoie de altcineva pentru a proceda astfel — te poți îmbrățișa singur sau poți strânge în brațe un animal de companie, o pernă sau o jucărie moale. Autocalmarea este ceva ce învățăm de copii, dar de care uităm, de multe ori, ca adulți: este vorba de acea abilitate de a ne strânge în brațe și de a ne îngriji pe noi înșine la nevoie, așa cum am face-o cu un prieten drag. Îmbrățișarea de sine poate elibera aceleași substanțe chimice benefice, echivalând cu strângerea în brațe a altcuiva, calmându-te și dându-ți sentimentul că ești iubit.

Fragment din Rise and Shine, volum apărut de curând în colecția Psihologie Practică

CUM SĂ PRACTICI ÎMBRĂȚIȘAREA
Să începem cu gestul de a îmbrățișa pe altcineva. E lesne de presupus că știi deja cum să îmbrățișezi pe cineva, dar majoritatea îmbrățișărilor pe care le oferim în timpul zilei (dacă, într-adevăr, obișnuim a face gestul) sunt scurte și mecanice — deci nu vei beneficia pe deplin de pe urma lor.


Iată câteva sfaturi esențiale despre felul cum să îmbrățișezi pe cineva apropiat.
•Înainte de toate, asigură-te că ceilalți sunt pregătiți și dispuși
să se lase îmbrățișați.
•Cuprinde-i cu brațele și ține-i strâns.
•Îmbrățișează-i cu căldură, dar nu-i strânge prea tare și nu atinge, fără permisiune, nicio zonă sensibilă.
•Relaxează-te în timpul îmbrățișării și observă cum respirația ta începe să se sincronizeze cu a lor.
•Prelungește contactul fizic al îmbrățișării pentru cel puțin douăzeci de secunde. Pentru a obține beneficii maxime, durata îmbrățișării trebuie să fie de un minut sau mai mult.

Există, de asemenea, momente în care nu există nimeni în jur pe care să-l îmbrățișezi, așa că iată cum poți obține o „autoîmbrățișare“ reușită.
• Poți efectua acest gest așezat în pat, dar noi am constatat că funcționează cel mai bine fie stând așezați, dar cu spatele drept, fie în picioare. (Când nu stai culcat sunt mai puține
șanse să adormi la loc!)
• La început, deschide larg brațele, apoi cuprinde-ți trunchiul, cu umerii destinși.
• Acum strânge-te tare în brațe, atâta timp cât simți nevoia — câteodată o îmbrățișare rapidă este suficientă; în alte ocazii, s-ar putea să simți nevoia unei îmbrățișări mai gingașe și mai
îndelungate.
• Bagă de seamă care braț este așezat deasupra celuilalt. Deschide-ți din nou brațele și repetă îmbrățișarea, de data aceasta cu celălalt braț deasupra.
• Menține îmbrățișarea sau repetă gestul, alternând brațul care să stea deasupra, atâta timp cât îți face plăcere.
• Dacă te doare ceva sau simți vreun disconfort, încrucișarea brațelor într-o „autoîmbrățișare“ poate realmente induce creierului o stare de confuzie, minimalizând senzația negativă pe care o încerci.
• De asemenea, s-ar putea să te aline gestul de a-ți mângâia ușor brațele, masându-le în sens descendent, de la umeri spre coate, în timp ce ele sunt încrucișate cu blândețe. Aceste mângâieri posedă calitatea magică a te îmbuna și de a-ți calma sistemul nervos.

„Am aflat despre puterea acestei practici de la o prietenă și colegă, profesoară de yoga. Ea își încheia întotdeauna lecțiile punându‑i pe cursanți să‑și deschidă larg brațele și să‑și cuprindă trunchiul, într‑o autoîmbrățișare. Când o faci pentru prima oară, ai o senzație ciudată, dar în curând a devenit o încântătoare și mult așteptată metodă prin care să‑mi exprimi gratitudinea față de persoana mea pentru practica de dimineață. Am învățat‑o și pe Kate, care deseori e singură acasă, întrucât partenerul ei locuiește în altă localitate. Ea mi‑a relatat cât de mult a reconfortat‑o acest exercițiu în diminețile în care îi e dor de el.“
— Toby

***
Kate Oliver este psiholog și coach, membră a Societății Britanice de Psihologie, iar Toby Oliver este profesor de meditație și yoga, precum și terapeut și formator în cadrul organizației Heal Your Life, fondată de Louise Hay.