Proaspăt apărut la Ed. Trei, Dicţionarul interpretării viselor este singurul dicţionar psihanalitic de vise disponibil pe piață în acest moment. Include peste o mie de vise, aparţinând fie oamenilor simpli, pacienţi ai autorului, fie unor personalităţi precum Napoleon, Henry Miller sau Dali. Alte materiale provin din literatură, mituri, basme sau picturi. Mai jos, aveți posibile interpretări pentru zborul din vis.

Dictionar vise

Vis: Visătorul zbura prin aer și, în acest timp, făcea tot felul de acrobaţii.

Visător: Johnny Carson, faimos artist de estradă american. Relatat de Faraday (1974).

Asociere: A povestit că avea acest vis recurent în nopţile de după un spectacol bun.

Interpretare: Tema zborului este printre cele mai comune teme de vis. Pentru Faraday, acest vis este un indicator al felului în care Carson chiar este „ridicat“ prin manifestarea energicelor sale abilităţi verbale. Cu toate acestea, visul poate fi legat și de stadiul narcisic falic din copilărie, când băieţii descoperă că penisurile lor pot face lucruri „magice“.

***

Vis: Visătorul zbura aproape de sol. A încercat să zboare mai sus, dar a fost cuprins de anxietate, așa că a preferat să rămână la înălţime medie.

Visător: Jimmy Dean, artist de estradă american. Relatat de Faraday (1974).

Asociere: Când a fost întrebat ce părere avea despre „o carieră mai înaltă“, el a răspuns: „E interesant că mă întrebaţi asta. Tocmai mi s‑a oferit să am propriul meu spectacol pe Broadway, dar am refuzat pentru că nu mă simţeam pregătit pentru acest nivel superior“.

Interpretare: Faraday vede acest vis ca având legătură cu ambiţia. Poate fi legat și de sentimente de stimă de sine scăzută sau de frica de competiţie.

***

Vis: Am descoperit că puteam zbura dacă îmi fluturam braţele cât puteam de tare. Am zburat din pat și apoi pe lângă tavanul casei. Apoi am ieșit pe o fereastră și eram deasupra curţii. Am zburat deasupra câmpului din spatele casei, unde m‑a alergat o vacă. Eram deasupra ei, dar nu mă putea prinde, așa că am reușit să zbor mai departe.

Visător: Un băiat.

Asociere: A avut acest vis recurent pe parcursul copilăriei.

Interpretare: Zborul reprezintă dorinţa lui de a scăpa de abuzurile familiei, în special de tatăl său, ostil și alcoolic. Vaca îl simbolizează pe tată.

***

Vis: Zburam în avion cu o femeie necunoscută, căreia îi povesteam despre iubitul meu. Încercam să ascund problemele pe care le aveam. Ea părea să înţeleagă.

Visător: O femeie tânără, cu impulsuri homosexuale latente.

Asociere: Se certase cu iubitul ei și era curioasă să încerce o relaţie sexuală cu altă femeie.

Interpretare: Zborul reprezintă relaţiile sexuale, în acest caz de natură homosexuală. Dorinţa este ca o astfel de relaţie, cu altă femeie, să fie mai satisfăcătoare și femeia să fie mai înţelegătoare decât iubitul ei.

Fragment din Dicţionarul interpretării viselor, de Gerald Schoenewolf