În ziua de astăzi, astrologia este foarte prezentă în viața noastră prin intermediul televizorului, iar astrologii au devenit persoane care par că ne pot descrie mai bine decât o putem face noi.

PSI_Tratat de psihologia personalitatii_F2

Astrologii ne prezic viața, evenimentele care urmează să se întâmple și ne avertizează să nu cheltuim bani în ziua respectivă și, cel mai bun sfat este ca în ziua aceea să nu cerem vreo mărire de salariu pentru că o anumită planetă are o poziție anume. Desigur, în funcție de zodia în care suntem născuți, astrologii ne pot prezice comportamentele și personalitatea.

Zodiile caracterizează milioane de oameni, neținând cont de factorul cultural, social și diferențele individuale. Desigur, această relație dintre astrologie și personalitate nu a rămas nestudiată. Dean (1987), citat în Chamorro‑Premuzic și Furham (2010), a selectat 60 de persoane cu un nivel al introversiei ridicat și 60 de persoane cu un nivel al extraversiei ridicat, folosind chestionarul de personalitate Eysenck Personality Inventory. După selectarea persoanelor, a rugat 45 de astrologi să identifice care dintre participanți este introvert și care este extravert. Rezultatele arată că astrologii au avut o rată de identificare de aproape 50% (este un procent foarte mic, fiind aproape de ghicirea aleatorie) (Chamorro‑Premuzic și Furham, 2010).

Astfel, putem spune că astrologii identifică trăsăturile de personalitate aproape la fel de bine ca orice om ales aleatoriu.

Fragment din TRATAT DE PSIHOLOGIA PERSONALITĂȚII, cea mai recentă apariție din col. ”Psihologie-Psihoterapie”