Cine se lasă întrerupt din orice activitate pentru a răspunde la e-mailul care tocmai a sosit nu ia în considerare faptul că, atunci când se întoarce la munca anterioară, are nevoie de timp pentru a relua firul şi a continua lucrul în mod conştient.

Burnout

Preşedintele unei asociaţii profesionale cu care colaborez a avut odată intenţia de a atrage atenţia asupra maltratărilor limbajului. El a ales pentru următorul congres anual titlul Baza este temelia fundamentului — desigur, pentru a-i înveseli pe membrii asociaţiei. Reacţiile acestora au fost impresionante. Unii au recunoscut repede absurditatea titlului, au strigat la preşedinte şi au întrebat dacă motto-ul a fost realizat într-o stare gravă de nebunie sau sub influenţa alcoolului după miezul nopţii. Mult mai mare a fost însă numărul e-mailurilor aprobatoare în care preşedintele a fost felicitat pentru această alegere potrivită a titlului, având în vedere situaţia dramatică în care se află în prezent asociaţia.

Frament din Burnout. Strategii pentru prevenirea epuizării profesionale

Cât de obositoare este activitatea bazată pe sarcini simultane (multitasking) o simţim chiar şi în discuţii. Unii interlocutori se lasă întrerupţi din orice discuţie de către apelurile telefonice; sau citesc şi scriu repede un SMS în timp ce aparent ascultă concentraţi. În timpul unei plimbări împreună, unii oameni întrerup interlocutorul, venind cu propriile gânduri, care nu au nimic sau au doar puţin de-a face cu subiectul; sau ne solicită permanent cu referiri la lucruri aparent foarte interesante din mediul înconjurător, în timp ce noi încercăm să aducem o anumită continuitate în schimbul comun de idei. (…)

Multitaskingul a fost criticat din motive întemeiate: economisirea timpului este neînsemnată sau nu apare deloc; riscul unui număr mai mare de greşeli este palpabil; săritul încolo şi încoace între diferite sarcini necesită mereu o perioadă de familiarizare. (…)

Abordarea „sarcinilor simultane“ devine periculoasă atunci când oamenii o transformă în stilul lor de lucru autentic, poate chiar se şi fălesc cu ea, şi nu-şi dau seama că încep să-şi modeleze în felul acesta întreaga viaţă. La critica acestui stil de lucru a contribuit și Fritz Perls cu o remarcă spirituală, care sună cam aşa: Presupun că atunci când faci sex nu citeşti în acelaşi timp şi ziarul. Atunci, de ce să faci alteori două lucruri simultan?