Așteptându-și sfârșitul, Boetius a scris – în închisoare, condamnat la moarte fiind – “Mângâierile filosofiei”, care avea să devină cea mai vândută carte din Evul Mediu și din Epoca Modernă, după Biblie. Iată o frază memorabilă din ea: “De ce oare căutați în afară o fericire care se găsește în voi?”
Sub forma unei povești contemporane, cu personaje și cadre de secol XXI, romanul de astăzi a lui Frédéric Lenoir, “Atingerea îngerului”, sintetizează întrebarea lui Boetius de acum 1500 de ani: ce sens are viața și unde îl putem afla?

Am putea considera povestea ca un dialog între doi oameni aflați fiecare la cealaltă extremitate a vieții: Blanche, știe că viața ei se apropie de sfârșit și își trăiește cu blândețe ultimele clipe. Are 92 de ani. Pe de altă parte, Hugo – 20 ani – nu mai crede în nimic, a înțeles deja că existența lui are niciun sens, simte că este la capătul puterilor… Pentru că a încercat să se sinucidă, ajunge la spital în aceeași cameră cu Blanche.
Pe de-o parte, Blanche se pregătește cu seninătate să-și încheie viața, pe de alta, Hugo refuză cu violență să o înceapă. O iubire necondiționată a vieții versus o spaimă grozavă față de lume. Deși a trecut prin multe greutăți, Blanche alungă departe de ea orice tentație a durerii și nefericirii, se bucură de fiecare clipă trăită, de fiecare melodie îndrăgită, de fiecare poem sau aforism care au însoțit-o în clipele grele pe scurt, prețuiește viața.
Povestea “călătorește” din trecut în prezent și de la mărturisiri la nemărturisibil, fiind presărată de referințe culturale și meditații filosofice.
Filosof și sociolog al religiilor, Frédéric Lenoir spune că ideea de a scrie romanul de față i-a venit după ce a fost invitat să țină un curs de filosofie pentru copii de șase-șapte ani. Cele mai dese întrebări pe care le-a primit au fost: “Ce sens are viața?”; “Ce facem noi pe Pământ?”; “De ce ne mai naștem dacă oricum murim?”.

“A trăi înseamnă a trece de la inconștient la conștiință, de la frică la iubire pentru a deveni liber să iubești viața din ce în ce mai mult.”
Frédéric Lenoir, Atingerea îngerului (Editura Trei)

Articol scris de Magdalena Mărculescu