Revoluția digitală a adus în viețile oamenilor de astăzi mai mult confort, posibilități de conectare rapidă, acces la orice informație prin simpla apăsare a tastei „enter”. Lumea unită de la un capăt la celălalt prin nevăzuta rețea a Internetului pare mult mai mică. Însă, cu toate acestea, distanța dintre oameni e azi mai mare ca niciodată. Este lumea modernă cu toate facilitățile sale tehnologice un aliat sau un adversar al oamenilor în efortul de vindecare a traumelor emoționale? Aceasta este una dintre temele asupra căreia se oprește dr. Bruce Perry, expert în neuroștiințe, în dialogul cu vedeta media Oprah Winfrey din volumul Ce s-a întâmplat cu tine? publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei.

            Bestseller New York Times și Amazon la doar 24 de ore de la lansare, Ce s-a întâmplat cu tine? cuprinde o colecție de conversații despre traumă, reziliență și vindecare între Bruce Perry și Oprah Winfrey. Profesor de psihiatrie la Northwestern University School of Medicine din Chicago, dr. Perry prezintă perspectiva specialistului asupra factorilor care ne afectează sănătatea emoțională. Expertul în neuroștiințe aduce argumente bazate pe cele mai noi studii despre modurile cum poate fi crescută reziliența și dezvăluie cele mai eficiente strategii de vindecare emoțională.

Departe de a participa la discuție în calitate de vedetă media, femeie de afaceri sau filantrop, Oprah Winfrey se dezvăluie în dialogul cu dr. Perry într-o ipostază necunoscută până acum publicului, de o vulnerabilitate extremă – victimă a abuzurilor fizice și emoționale în copilărie, pe care le-a depășit, cu efort, în ani. Cu înțelegere profundă și empatie, Oprah și dr. Perry vorbesc despre una dintre cauzele suferințelor emoționale atât de frecvente în societatea contemporană: „Am inventat lumea modernă”. Trăim astăzi foarte diferit față de modul cum a trăit omul de-a lungul evoluției sale – în mici rețele sociale și ca parte integrantă din natură. „Cacofonia senzorială a lumii moderne” (sunetul străzii, traficul, zgomotul frigiderului, al ventilatorului calculatorului, semnalele acustice ale telefoanelor etc) ne obosește creierul, obligat să le monitorizeze constant.

Dr. Perry consideră că hrana ultraprocesată sau folosirea luminii artificiale pentru a sta treji toată noaptea sunt o „formă de revoltă împotriva naturii” care ne stresează deopotrivă trupul și creierul. Iar unul dintre cele mai grave lucruri din lumea modernă îl reprezintă „sărăcia relațiilor”.

Cât de necesară este „tehno-igiena” în societatea modernă?

            Timpul îndelungat petrecut în fața ecranului calculatorului sau telefonului – în medie 11 ore pe zi – are efecte devastatoare nu numai asupra sănătății fizice, ci și a celei emoționale. În Ce s-a întîmplat cu tine?, dr. Perry indică posibile efecte ale acestui lucru:

  • Reducerea abilităților conversaționale;
  • Capacitatea de a povesti și asculta sunt în declin;
  • Capacitatea de conectare cu alte persoane este limitată;
  • Oamenii sunt mai absorbiți de sine, mai anxioși, mai puțin rezilienți și mai depresivi;
  • Reducerea empatiei (cognitive, adică înțelegerea perspectivei altei persoane și emoționale – experimentarea emoțiilor altui individ);

În cazul copiilor, efectele sunt și mai grave – scăderea aptitudinilor lingvistice, a concentrării și atenției – ceea ce a determinat Academia Americană de Pediatrie să recomande limite de timp/vârstă pentru utilizarea device-urilor care solicită văzul. „Tehno-igiena” este soluția propusă de dr. Perry, adică seturi de reguli universale pentru utilizarea tehnologiilor, al căror efect asupra creierului este cunoscut doar parțial.

Sănătatea relațională, „cel mai bun predictor al stării de sănătate psihică”

            La sfârșitul secolului al 18-lea, 63% dintre gospodăriile americane aveau 5 sau mai mulți membri. Dr. Perry citează în cartea Ce s-a întâmplat cu tine? un studiu recent efectuat în comunități urbane din SUA, Europa și Japonia, care concluzionează că astăzi, până la 60% dintre gospodările din aceste zone sunt constituite dintr-o singură persoană. „Iar acesta este un efect al timpului petrecut în fața ecranului”, spune dr. Perry în dialogul cu Oprah Winfrey. „În activitatea noastră, am descoperit că cel mai bun predictor al stării de sănătate psihică este sănătatea relațională sau conectarea” este concluzia psihiatrului american. Însă, omul modern este din ce în ce mai singur, chiar și în cadrul familiei sale: „Țesătura transgenerațională a societății s-a destrămat. Suntem deconectați. Și cred că asta ne face mult mai vulnerabili la adversitate și mai cred că este o cauză semnificativă a creșterii anxietății, a ratei de sinucidere și depresiei la care asistăm încă de dinainte de declanșarea pandemiei de COVID-19”.             Ce îi trebuie societății moderne pentru a merge mai departe? Conștientizarea traumei și conectarea sunt elemente care pot vindeca în egală măsură și individul și societatea spune dr. Bruce Perry în dialog cu Oprah Winfrey.