Intimidarea pe internet este o treabă serioasă.

Mulți copii ajung la depresie, ba chiar unii au ajuns să se sinucidă  din cauza acestui fenomen. Există tot felul de mijloace prin care poți chinui o persoană prin intermediul internetului: mesaje, e-mailuri, rețelele de socializare, precum Facebook-ul, mobilele și camerele web pot fi cu toatele folosite pentru a hărțui un copil, ba chiar, în unele cazuri, a-i distruge viața.

Hărțuirea prin intermediul internetului presupune adesea răspândirea unor zvonuri și bârfe despre viața personală a copilului. O dată ce zvonul răuvoitor a fost răspândit pe internet, este imposibil să contracarezi răul făcut. Copilul este ridiculizat de toată lumea din jur, nimeni nu poate lua înapoi răul făcut. Din acest motiv este bine să monitorizați interacțiunile copilului pe internet și să îi explicați acestuia de ce procedați astfel.

Iată o scenă a cărei protagonistă este Kelly, o fată de clasa a VI-a despre care colegele ei răspândesc zvonuri urâte pe internet. Totul a început când Mia, o fată foarte populară din echipa majoretelor și care n-o suferea pe Kelly pentru că credea că i-a furat prietena cea mai bună, s-a apucat să scrie SMS-uri pe mobil.

La scurt timp după aceea, Mia a pus pe toate rețelele de socializare pe care le frecventau colegii imaginea lui Kelly îmbrățișându-se cu un coleg de clasă, pe care a intitulat-o Boarfă. De fapt colegul pe care îl îmbrățișa Kelly îi era bun prieten, nicidecum iubit, iar Kelly îl luase în brațe pentru a-l felicita de ziua lui. Julie, mama lui Kelly, cu care aceasta avea o relație foarte strânsă, a observat numaidecât că fata ei pare retrasă și necomunicativă, că nu mai vrea să stea cu părinții și cu sora ei decât când trebuie să coboare la masă. După care, Kelly preferă să se retragă la ea în cameră.

Părinții lui Kelly au un computer în sufragerie, drept pentru care se știe cât timp petrece fiecare dintre copii la computer. În plus, părinții i-au impus lui Kelly să își lase mobilul (care are și conexiune la internet) jos în sufragerie înainte să meargă la culcare, pentru că ei știu că și ea și sora ei vor să stea noaptea până târziu pe internet. Ei le-au cerut și toate parolele pe care le utilizează.

După ce Kelly și-a făcut tema la masa din sufragerie, Julie se duce la ea în cameră.

Fragment din: 

Violenta in scoalaJulie: Kelly, aș vrea să stăm puțin de vorbă.

Kelly: Despre ce, mamă?

Julie: Știu că ai ceva pe suflet. Nu vrei să îmi spui?

Kelly: (începe să plângă.) Nu, nu pot.

Julie: Nu s-a mai întâmplat niciodată să fii așa de necăjită.

Kelly: Sunt tare necăjită. Nu știu cum să îți povestesc ce-am pățit și nici nu știu ce să fac.

Julie așteaptă ca Kelly să își ia inima în dinți. Știe că dacă o pisează nu o să afle care e necazul. Așa a fost de mică. Iar Julie știe că dacă o lasă în pace, Kelly o să îi spună până la urmă ce o doare.

Kelly: Mamă, Mia vorbește urât de mine la școală și a pus tot felul de poze și mesaje neadevărate pe internet.

Julie: Adică ce anume?

Kelly: Că sunt încurcată cu un băiat, ceea ce nu-i adevărat.

Julie: Vreau să văd și eu.

Kelly: Ești sigură?

Julie: Da. Orice ar fi, sunt sigură că există un mod de a-i pune capăt.

Kelly îi arată mamei ei poza cu cuvântul urât.

Julie: Foarte urât din partea ei. O să vorbim mâine cu psihologul școlii și vom vedea dacă este cazul să vorbim și cu poliția. Știu sigur că sunt legi împotriva oricui care încearcă să răspândească zvonuri neadevărate pe internet, am să mă interesez și în legătură cu asta.

Kelly: Între timp am să încerc să o evit la școală. Și n-am să mai intru pe internet o perioadă.

Julie: Foarte bine te-ai gândit. Și nu uita, persoanele care te cunosc știu că nu e adevărat. O să colaborăm cu școala să stopăm această situație. Dacă va continua să se ia de tine, vom apela la poliție.

Kelly: Mulțumesc, mamă. Sunt tare necăjită în continuare, dar faptul că facem ceva pentru a pune capăt acestei situații mă face să mă simt un pic mai bine.

Julie: Mă bucur c-am vorbit.

Kelly: Și eu.