Un experiment primit cu interes de către opinia publică, realizat de către un grup de cercetători de la King’s College din Londra, a demonstrat cât de nepotrivit este omul pentru a realiza mai multe lucruri simultan.

   

Invata sa castigi timpDouă grupuri de participanţi au primit o aceeaşi sarcină: primul grup trebuia să citească nişte e-mailuri în timp ce îndeplinea acea sarcină; membrii celui de-al doilea grup au fumat înainte câte o ţigară de marijuana. Concluzia a fost surprinzătoare: fumătorii de marijuana au avut rezultate mai bune decât cei care citiseră e-mailurile în timpul îndeplinirii sarcinii!

Prin multitasking, aşadar, nu putem economisi timp. Dimpotrivă: Multitasking-ul ne răpeşte din timp. Fiindcă, în realitate, nu facem altceva decât să sărim cu o viteză ameţitoare de la o sarcină la alta. Acest lucru ne suprasolicită creierul, ne face să greşim şi ne reduce eficienţa cu până la 40%. Să fii ocupat nu înseamnă neapărat să ai randament. Cine face întotdeauna mai multe lucruri deodată se încurcă repede.

Când trebuie să îndepliniţi sarcini importante, care necesită o mare putere de concentrare, este mai bine să renunţaţi la multitasking. În situaţiile acestea, regula este: Monotasking-ul are prioritate. Următorul tabel vă prezintă avantajele sale:

Avantajele monotasking-ului                      Dezavantajele multitasking-ului

– putere de concentrare maximă                        – putere de concentrare scăzută

– incidenţă scăzută a greşelilor                          – incidenţă sporită a greşelilor

– puţin stres                                                         – mult stres

– rezultate bune                                                   – rezultate nesatisfăcătoare

– sentimentul succesului                                     – sentiment de frustrare

Mai bine faceţi un singur lucru repede şi temeinic, decât mai multe lucruri pe jumătate şi superficial. Ocupaţi-vă de sarcinile complexe pe rând.

Priorităţi în loc de multitasking

Cine ştie care este cea mai importantă sarcină pe care o are de îndeplinit îşi poate îndrepta chiar şi în situaţii de stres întreaga sa atenţie asupra acesteia. Din acest motiv este esenţial să vă stabiliţi foarte clar priorităţile. Un lucru de altfel foarte simplu. Începeţi cu priorităţile zilnice: selectaţi în fiecare zi din lista dumneavoastră „de făcut” două sau trei sarcini importante şi acordaţi-le prioritate absolută. Concentraţi-vă pe deplin asupra lor. Astfel, multitasking-ul nu are nicio şansă, iar dumneavoastră puteţi fi siguri că veţi rezolva chiar şi într-o zi de stres maxim cele mai importante lucruri.