Ce-ti aduci aminte

Psihoterapeuta Cristiana Alexandra Levițchi vă propune o interpretare psihologică a unei povești despre amintiri subiective, orgolii și jocul de-a ”Cine are dreptate”.

Dacă citiți povestea Ce-ți aduci aminte?, o să sesizați că nu este doar una pentru copii. În ea regăsiți două teme: cea despre cum percepem amintirile și cea despre o dispută referitoare la ce ne amintim. În poveste, eroii noștri, Iepurașul și Ariciul, se joacă plecând de la lucrurile despre care își aduc aminte, însă de fiecare dată când se joacă acest joc ajung să se contrazică referitor la ce își aduce aminte fiecare.

Fiecare vede diferit o anumită acțiune în funcție de modul lui de a concepe un concept. În poveste Ariciul pare că îl atacă verbal pe Iepuras, iar acesta răspunde defensiv. Unul atacă verbal parcă de dragul de a se contrazice, iar celalalt pare că se justifică mereu. Unul joacă mai mereu rolul de persecutor, iar celălalt mai mereu, pe cel de victimă.

– Îmi aduc aminte că…, începu Iepurașul.

– Te-ai urcat pe o buturugă, spuse Ariciul repede. Și apoi ai început sa te legeni. Uite așa.

– Ba nu, spuse Iepurașul puțin supărat. Dansam.

– Și apoi ai căzut, spuse Ariciul.

– Ba am sărit, zise Iepurașul.

Vă sună cumoscut un astfel de dialog? E un joc al orgoliilor, de-a cine ”are dreptate”. Vedem și în cabinet conversații în fața terapeutului în acest fel. Unul dintre clienți povestește ceva și celalalt spune: ”Nu a fost așa, stați să vă spun eu cum a fost”.

Analiștii tranzacționali ar spune că e un joc psihologic, psihoterapeuții adlerieni ar spune că este un joc de putere. Oricum l-am denumi, este un joc negativ prin care nimeni nu iese învingător cu adevărat, când nimeni nu se simte OK în care își confirmă fiecare poziția din scenariul de viață (”stilul vieții”), în care nu există intimitate autentică.

Dincolo de jocurile negative care se pot juca, oamenii au nevoie să înțeleagă faptul că amintirile sunt subiective și același eveniment poate fi descris diferit în funcție de ”ochelarii” pe care îi poarta fiecare, în funcție de ce anume impresionează pe fiecare.