Mi-a plăcut ideea revistei One de a scrie despre ce au de învățat bărbații în marginea celui mai vândut roman din genul „erotica” al anului 2012. Plecând de la observațiile lui drului Oz (a.k.a. psihoterapeutul Paul Hokemeyer), reiese că cititorii de sex masculin ai trilogiei Fifty Shades ar trebui să treacă peste catalogările de tipul ”e un gen de literatura stupidă” și peste aroganța față de literatura pentru femei și vă învețe câte ceva despre ce e în mintea partenerei și despre cum se întreține o relație:

Umbre descatusateDeseori, bărbaţii îşi tratează partenerele ca şi cum le-ar avea pentru totdeauna, fără să fie nevoie de niciun efort. Greşit, de două ori greşit. Romanul “50 de umbre ale lui Grey” îţi aminteşte încă o dată, dar cu o tenacitate unică, faptul că bărbaţii trebuie să rămână atenţi la detalii şi să îşi preţuiască iubitele, conştienţi că sunt fiinţe umane, nu roboţi care vor fi mereu acolo pentru ei.

Nu este o ruşine dacă bărbaţii sunt sensibili şi vulnerabili. Femeile iubesc bărbaţii pentru punctele lor forte, dar în acelaşi timp şi pentru slăbiciunile lor. Prin împărtăşirea vulnerabilităţilor, bărbaţii, de fapt, îşi consolidează relaţia de iubire.

Pe de altă parte, Unica (numărul din ianuarie) atrage atenție, tot prin vocea unui psihoterapeut (Carmen Moldoveanu), că femeile n-ar trebui să confunde ficțiunea (lumea ideală) lui E L James cu realitatea unei relații. Nu uitați că tocmai ați citit o fantezie erotică, atrage atenția articolul din Unica. Și poate că o fi interesanți bărbații vulnerabili, dar în același timp este riscant, de pildă,

dacă bărbatul își ascunde imaturitatea în spatele rănilor copilăriei sau al relațiilor care n-au mers bine, iar femeii îi place să aibă grijă de acest bărbat care suferă, sperând că el o va iubi într-o bună zi; ea riscă să se preocupe mai mult de ”cicatricile” lui decât de nevoile sale proprii și să confunde acest lucru cu iubirea.

Citește și: 

”Fifty Shades”: de ce se vinde atât de bine?