Editura Trei vă invită miercuri, 28 iunie 2017, de la ora 19.00, la Seneca Anticafe (Str. Arhitect Ion Mincu nr. 1, București), la evenimentul Filosofia ca vocație a incertitudinii. Un dialog despre rosturile filosofării într-o lume high tech cu Laurențiu Staicu, Sorin Costreie și Constantin Vică. Discuția va fi moderată de Magdalena Mărculescu.

Evenimentul este prilejuit de lansarea volumului Trei istorii metafizice pentru insomniaci de Laurențiu Staicu.

Istorii metafizice

Viața fiecăruia dintre noi se desfășoară pe fundalul unor narațiuni sau teorii filosofice discrete și insesizabile, care ne oferă sens și ne îndrumă în momentele de cumpănă.

Au o istorie fascinantă și uneori extrem de agitată, care stă mărturie pentru strădaniile noastre de a înțelege lumea și de a o transforma într-un mediu familiar.

Cartea ne prezintă istoriile a trei dintre aceste narațiuni, cunoscute mai mult filosofilor, cu toate că ele încearcă să ofere răspuns la întrebări tulburătoare și de o importanță covârșitoare pentru noi toți: de ce există lumea, în ce constă identitatea persoanei, ce este realitatea.

“Se spune că filosofia s-ar fi născut din mirare, din întrebările pe care ni le-am pus nouă înşine sau unii altora, nedumeriţi în faţa miracolelor lumii. Pentru noi, cei de azi, nu e mare filosofie să răspundem la întrebarea «de ce plouă?», de pildă. Dar pentru primii oameni, ploaia, focul, lumina şi întunericul erau fenomene cu adevărat misterioase, de nepătruns şi se cereau cumva explicate… În căutarea unor răspunsuri la asemenea întrebări, oamenii au ajuns, la un moment dat, la filosofie. Sau, mai bine zis, întrebările pe care ni le-am pus despre lume au fost rafinate şi şlefuite, cu timpul, până când au ajuns să devină întrebări filosofice.” – Laurențiu Staicu

Laurențiu Staicu este profesor de filosofie la Universitatea din București și consilier filosofic în cadrul Asociației Române de Filosofie Practică.