Mirosul dulce al iasomiei este la fel de eficient ca valiumul în calmarea nervilor, arată un studiu citat de ziarul britanic Telegraph.

      

Experimentele de laborator au arătat că atunci când cuștile unor cobai au fost umplute cu aromă de iasomie, aceștia n-au mai fost agitați și s-au așezat liniștiți într-un colț. Efectul aromei de iasomie a fost dovedit prin scanarea activității cerebrale a cobailor, ceea ce îl face pe profesorul neamț Hanns Hatt să afirme că ”există o dovadă a întemeirii științifice a aromaterapiei”.

Efectul esenței aromatice de iasomie egalează sedativele și somniferele, având efect asupra anxietății, durerii și stărilor agitate, mai spune Hatt. Folosită încă din perioada grecilor și egiptenilor, iasomia poate acționa și ca un afrodiziac care eliberează fantezia, recomandă Sab Schonmayr în cartea sa Relaxare și erotism:

Iasomia activează libidoul și înlătură inhibițiile. Este ideală pentru toți cei care-și doresc ceva mai multă senzualitate, dar se simt oarecum blocați. Iasomia ajută să-ți trăiești clipa și să fii mai deschis spre sexualitate. Mirosul asemănător feromonilor dă frâu liber fanteziei și te îndeamnă să o trăiești din plin.