Cartea_clanului_din_Baltimore_1Joel Dicker, autorul bestsellerului Adevărul despre cazul Harry Quebert, revine în atenţia cititorilor cu un nou roman: Cartea clanului din Baltimore. Tânărul scriitor elveţian a coborât peste 700 de km de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii pentru a da lovitura cu a doua carte în care Marcus Goldman este personajul principal. De această dată nu vom citi un thriller, ci o analiză psihologică inteligentă despre copii – relațiile dintre ei, cele cu părinţii, alte rude apropiate, profesorii sau antrenorii. O dramă de familie, care traversează mai multe generaţii.

Povestea este spusă de Marcus pe mai multe voci: cea a copilului, cea a adolescentului şi, mai apoi, cea a tânărului adult, conștient de diferenţa majoră din familie: pe de-o parte tatăl său, Goldmanii de la Montclair, New Jersey, o familie obișnuită, atentă la fiecare dolar cheltuit, și pe de altă parte unchiul său, flamboaianta familie Goldman din Baltimore. Parcurgem alături de Marcus patru perioade distincte de timp, în care descoperim lăcomia, gelozia și trădarea, dar şi dragostea, încrederea și fidelitatea.

Spre deosebire de volumul Adevărul despre cazul Harry Quebert, recompensat cu Premiul Academiei Franceze, în Cartea clanului din Baltimore, Dicker reuşeşte să creioneze şi o prezenţă puternică a personajelor feminine: Alexandra Neville şi mătușa Anita.

mare3“Și dacă ați fi trăit într-o grotă, nu se poate să nu fi auzit de Alexandra Neville, cântareața și muziciana cea mai în vogă din ultimii ani. Era idolul pe care publicul îl așteptase de multă vreme, cea care a repus pe picioare industria discografică. Cele trei albume ale ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare; se găsea, pentru al doilea an consecutiv, printre personalitățile cele mai influente desemnate de revista Time, iar averea îi era estimată la 150 de milioane de dolari. Adorată de public, adulată de critică. O iubeau deopotrivă tineri și vârstnici. Toata lumea o iubea într-atât încât mi se părea că America nu mai cunoștea decât cele patru silabe pe care le scanda cu dragoste și fervoare. A-lex-an-dra.”

“În ochii mei de copil, mătuşa Anita era cea mai frumoasă dintre femei și cea mai blândă dintre mame. Medic, era una dintre somitățile serviciului de oncologie al spitalului Johns Hopkins, unul dintre cele mai renumite din țară.”

“Pe peron, la căderea serii, m-aștepta ea. Frumoasă ca o regină, radioasă și elegantă ca o zeiță, cea a cărei amintire îmi popula uneori, și încă într-o manieră rușinoasă, nopțile-mi tinere: mătușa Anita. Alergam spre ea și o strângeam în brațe. Și acum îi mai simt mâna prin păr și corpul lipit de-al meu. Îi aud vocea spunându-mi: «Marki dragule, îmi pare atât de bine să te văd».“

Fragmente din Cartea clanului din Baltimore de Joel Dicker.

Cartea clanului din Baltimore a apărut în limba română la trei ani după succesul romanului Adevărul despre cazul Harry Quebert şi după vizita lui Dicker la Bucureşti. În mai 2013, întrebat de revista Elle dacă simte o presiune pentru următoare sa carte, autorul elveţian declara: “Bineînţeles că există o presiune, pentru că atunci când publici o carte după ce ai fost refuzat în trecut de toate editurile, nu poţi decât să ţinteşti spre mai bine. Trebuie să-mi dau seama care este cheia succesului, apoi să încep o nouă carte. Până când acest nivel nu va fi atins, nu va fi suficient de bine. Este o situaţie dură. Este în acelaşi timp o provocare şi sper că vor urma şi alte cărţi bune. E ca în fotbal, există sezoane bune şi sezoane rele. Dar trebuie mereu să mergi înainte.”

Acum este un scriitor cu peste 2 milioane de exemplare din Adevărul despre cazul Harry Quebert vândute în doar cinci ţări (Franţa, Germania, Spania, Italia şi Olanda), iar cartea a fot publicată în 45 de ţări şi 37 de limbi.