Conceptul psihologic de mindfulness sau conştienţă are o reputaţie ultraseducătoare. Originar din practicile budiste, este „sex-simbolul“ strategiilor mentale.

Partea luminoasa

O persoană conştientă este aceea concentrată pe trăirea în momentul prezent şi pe „observaţia tolerantă“ a ceea ce se întâmplă în momentul prezent, opusă evaluării critice. Persoanele conştiente se presupune că acordă mai multă atenţie vieţii şi sunt mai înclinate să o aprecieze decât noi, ceilalţi. Dacă te duci la librăria cea mai apropiată, o să găseşti un raft întreg dedicat volumelor despre mâncatul conştient, părintele conştient, managementul conştient, ba chiar şi poker-ul conştient.

Învăţaţii susţin că această stare de hiperconştienţă este, probabil, starea optimă a funcţionării umane, un loc unde vrem să intrăm şi să rămânem perpetuu. În acord cu tema deziluzionantă a acestei cărţi, permite-ne să fim primii care vă spun că e imposibil să rămâi constant într-o stare de conştienţă.

Fie că te speli pe dinţi, fie că-ţi duci copiii la şcoală conducând automat, e un noroc că ai un creier care-ţi îngăduie să găseşti scurtături prin care-ţi eliberează energia mentală pentru lucruri mai semnificative, mai pasionante. Este esenţial să avem un sistem subconştient care poate procesa automat informaţia, fără efortul nostru expres sau fără conştienţa de sine.

Implicarea gândirii subconştiente este o metodă unică, prin care oamenii îşi pot schimba cu adevărat comportamentul, adesea spre bine, fără efortul necesar în mod normal. De exemplu, într-un studiu, cercetătorii i-au stimulat, discret, pe unii dintre participanţi — dar nu şi pe ceilalţi — cu mirosul unor produse de curăţat (ascunse într-o găleată, într-un colţ al laboratorului). Când participanţilor li s-a cerut, după aceea, să mănânce o prăjitură crocantă, cei care mirosiseră produsele de curăţat au fost cei care au mâncat mai cu grijă şi au strâns apoi firimiturile.

În aşa-numitul fenomen „noaptea e un sfetnic bun“, indivizii care sunt distraţi — şi, prin urmare, nu conştientizează — sunt mai susceptibili de a ajunge la deciziile bune de cumpărare, decât cei care se străduiesc să ia o decizie printr-un efort conştient.

Cu toate că mentalitatea conştienţei, „fii aici, acum“, are cu siguranţă avantajele ei, este o greşeală să credem că e singura stare de dorit. Când folosim integral rezervele sinelui, tot ceea ce suntem noi, putem alterna între conştienţă şi inconştienţă, după cum ne-o cer împrejurările. Acest fapt ne ajută să ne conservăm resursele mentale şi să ne concentrăm asupra problemelor pe care le considerăm noi importante.

Fragment din Partea luminoasă a părţii întunecate. De ce să fii complet şi cu bune, şi cu rele, de Todd Kashdan, Robert Biswas-Diener