”Ghidul esenţial al oricărei femei însărcinate” este un jurnal personal, dar și o prezentare, săptămână de săptămână, a schimbărilor fizice şi emoţionale din timpul sarcinii și din primele două luni de la naștere. Iată cam ce se întâmăplă într-o săptămână de pe la începutul sarcinii:

 

 

Săptămâna 14 – Tu

Te afli oficial în cel de-al doilea trimestru, aşa-zisa “lună de miere” a sarcinii tale. Aceasta sunt veşti foarte bune, pentru că, dacă până acum sarcina ta a evoluat fără complicaţii, atunci riscul unui avort spontan s-a diminuat la mai puţin de 2%. Este o îmbunătăţire destul de bună faţă de cele 25 de procente de risc, pe care le aveai la începutul sarcinii.

Dacă ai mai suferit avorturi spontane în cel de-al doilea trimestru de sarcină, e timpul ca doctorul să îţi coasă cervixul, pentru a-l face mai puternic în această sarcină. Această procedură este cunoscută sub numele de cerclaj cervical.

E posibil să fii una dintre norocoasele care, în această săptămână, scapă de greţurile matinale; cu toate acestea, în cazul în care ai încă greţuri, este posibil ca acestea să continue o vreme. Nu-ţi face griji. Bebuluşul tău primeşte toate elementele nutritive de care are nevoie, iar în etapa aceasta nevoile lui nutritive nu sunt chiar atât de mari.

Uterul tău este acum puţin mai mare decât pumnul tău şi creşte, depăşind pelvisul şi începând să ocupe zona abdominală. Atunci când ai vezica goală, îţi poţi simţi vârful uterului (numit şi fundul uterului), la aproximativ 1 sau 2 centimetri deasupra osului pubian, chiar pe linia mediană. Dacă nu îl simţi, nu îngrijora – este încă devreme. Îl vei putea simţi în următoarele săptămâni.

Începe să se vadă

Probabil că ai observat deja că hainele îţi sunt din ce înce mai strâmte. Nasturele de sus al blugilor tăi preferaţi deja nu se mai închide. Corpul tău se schimbă.

AU MAI RĂMAS APROXIMATIV 185 ZILE – Bebeluşul tău

„Extraterestrul” pe care l-ai văzut la ultima ecografie arată acum mai uman şi, dacă ai putea privi acum înăuntrul pântecelui tău, ai vedea un copil complet format, având chiar şi amprente. Bebeluşul tău măsoară între 7 şi 9 centimetri şi cântăreşte 25-29 gr. În această etapă, capul bebeluşului şi corpul par a fi mai proporţionate. I se poate vedea cu uşurinţă gâtul, pentru că acum îşi ţine capul sus, departe de piept.

 

Ochii i s-au apropiat unul de celălalt, iar urechile se deplasează în sus, de o parte şi de cealaltă a capului. Braţele şi picioarele bebeluşului se lungesc, muşchii încep să i se formeze şi, împreună cu articulaţiile care se dezvoltă, permit o mobilitate absolută corpului. Bebeluşul tău se mişcă şi sare de sute de ori pe zi, protejat de pereţii groşi ai uterului, dar tu ai fi chiar o norocoasă dacă l-ai simţi în această etapă încă prematură a sarcinii.

(…) 

Bebeluşul tău începe să înghită, rinichii lui produc acum urină, iar în măduva spinarăii începe să se formeze sânge. În timpul activităţilor fetale, bebeluşul tău urinează în cavitatea amniotică.