A treia zi a Săptămânii PSI pentru părinți abordează dificultăți deloc simplu de gestionat în familie: de la alcoolismul părinților la temele pentru acasă și de la traumele transgeneraționale la educația religioasă într-o eră seculară și tehnicizată. Întâlnirile debutează de la ora 18.30 și sunt găzduite de librăriile Cărturești din țară. Intrarea e liberă, iar cărțile de psihologia copilului vor fi reduse cu 25% în întreaga rețea a librăriilor Cărturești pe parcursul acestei săptămâni.

banner_vio-768x235

București (Verona): Cum să-ți ajuți copilul la teme cu calm și fără stres. Temele pentru acasă prilejuiesc mari conflicte între părinți cu copii. Lipsa de acordare a părintelui la capacitatea copilului de a se concentra, la ritmul său de lucru și la caracteristicile de funcționare mentală specifice pot transforma temele în corvoadă, nervi și plânsete. Pot fi aplicate o serie de tehnici psihologice („lauda descriptivă”, „ascultarea reflexivă”, „recompense și măsuri”), dar, dincolo de acestea, prezența caldă și continatoare a unuia sau altuia dintre părinți, susținerea necondiționată, indiferent de performanțe, constituie baza pe care se clădește dragostea pentru învățătură și plăcerea de a exersa noile achiziții – mai multe despre teme și relația cu părinții, aflați de la psihanalistul Rodica Matei, doctor în psihanaliză al Universității Paris 13.

Cluj-Napoca (Iulius Mall): Rolul acceptării necondiționate în relația parinte-copil și dezvoltarea abilităților emoționale. Cu toții ne dorim pentru copiii noștri ce este mai bun în viață. Ne dorim să ne asculte, să aibă succes și să fie fericiți. Dar modul în care reacționăm când nu se întâmplă aceste lucruri este extrem de important, pentru a-i învață pe copii să facă față eșecurilor și să fie fericiți în ciuda dificultăților întâmpinate. Oana David, psihoterapeut și conf. univ. la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, vă invită la o discuție despre ce înseamnă cu adevărat, dincolo de mituri, dragostea și acceptarea necondiționată și cum pot ajuta acestea pentru a construi o relație armonioasă părinte-copil.

Timișoara (Mercy): Copilul și spiritualitatea. Până nu demult, viziuni considerate antagonice (știința și religia; psihologia și teologia) au fost  prezentate într-o manieră beligerantă și exclusivistă. Cei mai afectați de aceste conflicte ideologice au fost și rămân copiii. Dacă pe planul inteligenței tehnice, copiii se pot dezvolta astăzi într-o manieră incredibilă, pe plan personal și mai ales spiritual, ei riscă să devină niște „copii-lup”, cu un deficit greu de recuperat. Preot și psihoterapeut format în analiză existențială și logoterapie, Eugen Jurcă vă invită să căutați răspunsuri la întrebări, precum: Are sens să ne educăm spiritual copiii? A fi spiritual înseamnă a fi religios? Formarea spirituală este doar o problemă a catehezei bisericești și a profesorului de religie sau este o menire ce revine și părinților?

Brașov: Mami, eu vreau să vină barza acum. ”Mami eu vreau să vină barza la noi” – o astfel de replică a micuțului produce, de obicei, amuzament, bucurie, surpriză, dar ne poate pune și în încurcătură. Relaţiile dintre fraţi pot fi modelate încă înainte de apariţia fratelui/surioarei. Este important să cunoaştem aşteptările pe care fraţii le au unii faţă de alţii, direcţiile posibile în dinamica acestei relaţii şi cum să gestionăm interacţiunile tensionate. Conf. univ. la Univ. ”Transilvania” și psihoterapeut specializat în psihodramă, Laura Teodora David le propune părinților o serie de explicaţii psihologice şi de trucuri, pentru a îmbogăţi experienţa tuturor – fraţi sau părinţi. De asemenea, puteți afla cum apare rivalitatea fraternă şi gelozia și ce presupun devotamentul şi iubirea fraternă.

Suceava: Cum cresc copiii când unul sau ambii părinți sunt dependenți de alcool. Ce se întâmplă cu copiii atunci când părinții lor se află în suferința cauzată de dependența de alcool? Cum reacționează acești copii? Ce îi poate ajuta în această situație? Ce se întâmplă cu familia? La toate aceste întrebări și la multe altele, vă vor răspunde specialiștii Clinicii ”Aliat”: Dana Macoveiciuc, psihoterapeut specializat în relațiile de cuplu și familie, și Loredana Bălan, psiholog specializat în consiliere prenatală.

Arad: Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite. Psihoterapeut experiențialist și cofondator al Centrului de Consiliere și Psihoterapie pentru Părinți și Copii ”Equilibrium”, Zagorka Svetlana Hrițcu îi invită pe cei interesați de îmbunătățirea menirii de părinte la o discuție despre stilul parental și ce i-ar putea determina să poarte o ”uniformă de părinte” anacronică; despre trauma strămoșilor care uneori ne dictează povestea vieții; despre acei copii care par a fi dintr-un film paralel cu cel al familiei (sau despre ”copiii-pansamente”, vindecători de neam).