Miercuri este cea mai bogată zi a Săptămânii Psi, în care va fi vorba despre rușine, inteligență emoțională, psihologia familiei și charismă. Vă așteptăm, de la orele 18, în librăriile Cărturești, împreună cu următorii invitați:

  • Arta de a fauri oameniBucurești (Verona): Președinta Institutului Român de Psihoterapie Integrativă Mara Priceputu va aduce în discuție o temă care nu este pentru cei pudici: RUȘINEA LA ROMÂNI (vedeți mai jos un rezumat al prezentării).
  • Brașov: Tot despre rușine va discuta și asistentul universitar de la Facultatea din Psihologie a Universității ”Transilvania” din Brașov Camelia Truță. Tema ei vă va da cu siguranță de gândit: DINCOLO DE MASA TĂCERII.
  • Cluj (Iulius Mall): Specializată în psihodramă și interesată de felul în care ne jucăm rolurile pe scena vieții, Adriana Oachiș va discuta despre ATRACȚIE, CHARISMĂ ȘI INFLUENȚĂ. (O carte interesantă despre charismă găsiți aici.)
  • Timișoara (Mercy): Profesor universitar și titulară a cursului de psihologia familiei, Mona Vintilă vă propune o temă care parafrazează o frumoasă carte a Virginiei Satir. Tema este: ARTA DE A FĂURI OAMENI – PSIHOLOGIA FAMILIEI.
  • Iași (Palas): Președintă a Asociației de Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică din Iași, Magda Luchian va discuta DESPRE INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ. (Despre istoria conceptului de ”inteligență” – de la IQ la inteligența multiplă -, aflați mai multe de aici.)

***

 

RusineaRUȘINEA LA ROMÂNI. (București, 6 nov., Cărturești Verona)

Moderatori: Psih. dr. Mara Priceputu, psih. Andrei Hosciuc, psih. Sabina Strugariu

Titul cărții lui Borys Cyrulnik Mai bine mor decât să spun! Rușinea, publicată de Editura Trei în 2012, surprinde foarte bine încărcătura copleșitoare pe care o aduce rușinea. Toată lumea o simte, însă prea puțină lume vorbește despre ea. Ne propunem ca, împreună, să creeăm un spațiu în care să dezbrăcăm emoția rușinii de tabu. Vom explora partea văzută și nevăzută a rușinii, atât la nivel individual, cât și la nivel relațional și social și vom vorbi despre originea, evoluția și mecanismele pe care le declanșează rușinea cu iluzia de a ne proteja Sinele, blocându-ne, de fapt, resursele de a fi cine suntem și capacitatea de a ne împlini potențialul.

Cum apare rușinea?

Cum și când se dezvoltă emoția rușinii?

Când vorbim despre funcționalitate și disfuncționalitate?

Cum să îți regăsești libertatea și demnitatea, fără să cazi în capcana lipsei de rușine, care este, totodată indiferența față de ceilalți?

Există antidot împotriva rușinii?

„Emoția împărtășită domolește suferința celui rănit, dar îi antrenează pe cei pe care acesta îi iubește în abisul durerii. E vorba despre o legătură, nu-i așa? Cu ce drept îi atragem pe cei apropiați în nenorocirea noastră?”

– Boris Cyrulnik