Editura Lifestyle Publishing a publicat volumul Mintea ascuțită de Dr. Amishi P. Jha – “o lectură obligatorie pentru aceste vremuri agitate”, după cum a caracterizat-o Daniel Goleman, autorul bestsellerului internațional Inteligența emoționalăDr. Amishi Jha, renumită expertă în neuroștiințe, și-a dedicat viața profesională încercării de a înțelege știința atenției la toate nivelurile – de la studii de imagistică cerebrală în laborator, la testarea pe teren a soldaților, pompierilor și sportivilor. Și-a asumat misiunea de a determina științific cum putem dirija întreaga putere a atenției noastre pentru a face față mai bine tuturor solicitărilor vieții.

În Mintea ascuțită, dr. Jha ne ghidează prin cercetări fascinante, demontând supozițiile comune privitoare la concentrare și atenție, și oferă exerciții de 12 minute pe zi, remarcabil de flexibile și ușor de adaptat, pentru a limpezi mintea încețoșată și întări concentrarea, astfel încât să ne bucurăm cât mai mult de viață.

Amishi Jha combină știința atenției cu relatări convingătoare ale celor aflați în posturi de mare răspundere pentru a ne arăta cum să fim mai prezenți în viețile noastre, ca să ne putem descătușa întregul potențial.” ― Arianna Huffington

Oprește-te o clipă. Ești aici în acest moment? Ești concentrat pe cuvintele din fața ta? Sau mintea îți rătăcește aiurea, în trecut sau în viitor, la ceva care te preocupă, la ce ai de făcut sau la telefon? Vestea bună e că nu nimic în neregulă cu tine – creierul tău nu este defect. Creierul uman a fost construit pentru a fi ușor de distras. Vestea și mai bună este că îți poți antrena creierul astfel încât să acorzi atenție într-un mod mai eficient.

„Cartea aceasta te poate proiecta în starea în care să-ți poți trăi pe deplin viața…” – Jon Kabat-Zinn, autorul bestsellerului Mindfulness pentru începători

Volumul Mintea ascuțită ne arată în profunzime sistemul atențional al creierului uman: cum funcționează, de ce e atât de important pentru tot ceea ce faci, cum și de ce îți pierzi atenția și cu ce fel de consecințe te confrunți atunci când se întâmplă asta. Apoi, așa cum un antrenor ne arată exercițiile care ni se potrivesc, Dr. Amishi Jha ne arăta exerciții specifice care vizează, antrenează și optimizează rețeaua neuronală a sistemului nostru atențional. Vom înțelege punctele slabe ale atenției și vom învăța cum să le depășim prin antrenarea minții.

„Unul dintre pionierii științei mindfulness-ului a scris o carte clară, lămuritoare și plină cu practici care îți vor întări atenția, îți vor crește conștientizarea și îți vor cultiva legăturile pline de compasiune, atât cele lăuntrice, cât și cele din relațiile cu ceilalți. Este o comoară de informații și exerciții care ne vor îmbogăți viețile!” ― Daniel J. Siegel, autor al mai multor bestselleruri New York Times, director executiv al Institutului Mindsight

Gândește-te o clipă la viața ta. Treci prin toate evenimentele, interacțiunile și momentele din cursul unei zile, al unei săptămâni, al unei luni, al unui an, din cursul unei vieți. Gândește-te la viața ta ca la o cuvertură matlasată, în care fiecare pătrățel reprezintă un moment din ea: cum îți torni o ceașcă de cafea; cum îi citești dintr-o carte copilului tău; cum înoți pe sub apă cu rechinii. Momentele obișnuite și extraordinare din viața ta se contopesc și se îmbină, formând povestea vieții tale. Acum decupează jumătate dintre pătrățele cuverturii. Bucata de cuvertură cu formă neregulată care ți-a mai rămas — una plină de găuri, care nu ți mai ține de cald și prin care trece vântul — este acea parte din viața ta în care ai fost prezent din punct de vedere mintal. Restul nu mai există. Nu ai trăit o cu adevărat. Și cel mai probabil nici nu ți-o vei aminti. De ce? Pentru că nu i-ai acordat atenție.

Practica mindfulness este o formă de antrenament al creierului. Această practică mintală veche, dar rezistentă, nu este un demers teoretic sau exclusiv filosofic. Este o luptă pentru resursele necesare ca să-ți trăiești viața, după cum ne arată în acest volumul dr. Amishi Jha.

„Mintea ascuțită este un ghid indispensabil pentru a ne putea bucura de fiecare moment al vieții noastre. Cu ajutorul unor exerciții ușor de aplicat, bazate pe ultimele descoperiri din neuroștiințe, dr. Amishi Jha ne dezvăluie bucuria pură a atenției.” ― Goldie Hawn

Dr. Amishi Jha este profesor de psihologie la Universitatea din Miami și director de neuroștiință contemplativă pentru Inițiativa pentru Cercetare și Practică în Mindfulness, pe care a înființat-o în 2010. Și-a luat doctoratul la Universitatea Davis din California și a efectuat studii postdoctorale la Centrul de Imagistică și Analiză Cerebrală din cadrul Universității Duke. Activitatea dr. Jha a fost prezentată în cadrul unor conferințe la TED, NATO, Pentagon și Forumul Economic Mondial. Pentru mai multe informații, puteți vizita http://amishi.com.